Farmaceutisch bedrijf Novartis negeert wereldwijde protesten


05.03.2007 / 12:35 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen

PERSBERICHT

Farmaceutisch bedrijf Novartis negeert wereldwijde protesten Artsen zonder Grenzen roept aandeelhouders op verzet serieus te nemen

Amsterdam, 5 maart 2007 . Vandaag is de laatste hoorzitting in het proces dat farmaceutisch bedrijf Novartis heeft aangespannen tegen de Indiase regering. Als Novartis de zaak wint, kan dat het einde inluiden van India als de grootste leverancier van goedkope (merkloze) medicijnen. Ondanks massale protesten van prominenten als aartsbisschop Desmond Tutu en Amerikaans congreslid Henry Waxman, verscheidene Europarlementariërs, patiëntenverenigingen, internationale hulporganisaties en 350.000 mensen wereldwijd, zet Novartis de rechtszaak door. Artsen zonder Grenzen is verbolgen over het feit dat Novartis deze protesten negeert en roept de aandeelhouders van het bedrijf op te eisen dat topman Vasella het protest serieus neemt.

'Wij roepen de aandeelhouders van Novartis op om hun bezorgdheid te uiten tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Basel op 6 maart,' zegt Christophe Fournier, Internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'In een tijd waar meer en meer patiënten in arme landen afhankelijk zijn van merkloze medicijnen, is het eenvoudig ondenkbaar dat één bedrijf dit in gevaar kan brengen.'

Vandaag zal de Hoge Raad in India de laatste hoorzitting van het proces houden dat Novartis heeft aangespannen in een poging de Indiase patentwet te veranderen. De uitspraak wordt ongeveer over één maand verwacht. De tweede rechtszaak, inzake de patentafwijzing van India op het kankermedicijn Gleevec wordt morgen behandeld.

Als Novartis de zaak wint, moeten aidsremmers ook in India gepatenteerd worden en worden zij veel te duur voor miljoenen mensen én voor Artsen zonder Grenzen. Miljoenen aidspatiënten, zoals in Afrika, zijn aangewezen op goedkope merkloze aidsremmers. Betaalbare, kwalitatieve medicijnen vormen de basis van de behandeling van hiv/aidspatiënten in onze projecten. Merkloze medicijnen uit India geven 80% van de 80.000 aidspatiënten van Artsen zonder Grenzen een nieuwe kans op leven. Artsen zonder Grenzen startte een campagne tegen deze rechtszaak en vroeg mensen wereldwijd een online petitie te ondertekenen en ons protest te steunen. De petitie van Artsen zonder Grenzen kan getekend worden via www.artsenzondergrenzen.nl/slikkenofstikken.