Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse zet het milieu op de kaart

05 maart 2007

Milieu
Milieu-en klimaatbeleid staan weer hoog op de politieke agenda in Nederland. De afgelopen jaren was de aandacht vooral gevestigd op de luchtkwaliteit: doorwerking van de Europese regelgeving dreigde Nederland qua ruimtelijke ontwikkeling `op slot' te zetten.

Recent is het klimaatvraagstuk wereldwijd indringend op de kaart gezet, o.a. door voormalig vice president Al Gore van de Verenigde Staten en de klimaatdenktank van de VN. Het nieuwe kabinet gaat honderden miljoenen euro's extra uittrekken om Nederland schoner, energiezuiniger en duurzamer te maken. Ook de gemeentelijke overheid, in samenspel met burgers en bedrijven kan en moet hier een bijdrage leveren. Via het gemeentelijk milieubeleidsplan worden de lokale kansen in kaart gebracht.

In de afgelopen jaren was het gemeentelijk milieubeleid vooral gericht op uitvoering van wettelijke taken als vergunningverlening en handhaving van milieuregels.

Meer en meer bleek dat bij ruimtelijke ontwikkelingen zoals de milieufactoren in bouwplannen en bestemmingsplannen belangrijk, soms zelfs essentieel, kunnen zijn voor de realisatie van deze plannen. Hierbij gaat het met name om zaken luchtkwaliteit, geluidhinder, externe veiligheid en water. Daarom is het mede van belang dat een gemeentelijk milieubeleid wordt ontwikkeld.

Hoofddoelen gemeentelijk milieubeleid
In het concept Milieubeleidsplan Spijkenisse is gekozen voor twee hoofddoelen:

1. Het realiseren van een optimale leefkwaliteit binnen de gemeente. Hierbij gaat het om een samenspel van milieuhygiënische, sociale, ruimtelijke en economische aspecten als bereikbaarheid, veiligheid, schoonheid en rust.

2. Een vroegtijdige afstemming tussen ruimtelijk beleid en milieubeleid. Door het tijdig in kaart brengen van relevante milieuthema's kan worden voorkomen dat gewenste ruimtelijke ontwikkelingen vertraging oplopen of onmogelijk worden.

Uitwerking collegeprogramma
In het Collegeprogramma 2006-2010 zijn in de onderdelen milieu, verkeer en vervoer, beheer openbare ruimte en volkshuisvesting en ruimtelijke ontwikkeling veel voornemens op milieugebied opgenomen. In het concept Milieubeleidsplan worden deze voornemens nader uitgewerkt.

Het voorgenomen beleid kan worden onderverdeeld in:

a. Voortzetting en versterking van bestaande taken Vergunningverlening en handhaving worden op adequaat niveau gehouden. Via de verschillende communicatiemiddelen worden burgers - extra - gestimuleerd tot milieu- en energiebesparend gedrag.

b. Ingezette beleidsontwikkelingen worden afgerond Op korte termijn wordt een gemeentelijke visie op externe veiligheid vastgesteld. Op basis van inmiddels vervaardigde geluidsniveaukaarten wordt een actieplan geluidhinder ontwikkeld.

c. Nieuw beleid
Er wordt werk gemaakt van duurzaam bouwen en duurzaam aanbesteden. In eerste instantie gaat het hierbij om de eigen gemeentelijke organisatie en (bouw)projecten. Ook de private sector wordt op deze terreinen gestimuleerd en ondersteund (ontwikkeling woningbouwprojecten, bedrijventerreinen). De gemeente wil de regie op zich nemen om de benutting van industriële restwarmte te promoten binnen het grondgebied van Spijkenisse.

Samen de schouders eronder
Het concept Milieubeleidsplan wordt in de inspraakprocedure gebracht om de burgers de gelegenheid te geven inbreng te leveren alvorens het plan definitief door de raad wordt vastgesteld. Maatschappelijke groeperingen worden nadrukkelijk uitgenodigd om commentaar te leveren of met suggesties te komen voor een nadere invulling van het gemeentelijk milieubeleid. Samenwerking tussen gemeentelijke overheid en lokale partners is onontbeerlijk om te komen tot de gewenste resultaten.

Inspraakbijeenkomst in het Milieuhuis
Op maandag 26 maart is een inspraakbijeenkomst georganiseerd in het Milieuhuis, A. van de Nootstraat 6. De avond begint om 19.30 uur. Wethouder Christel Mourik presenteert het Milieubeleidsplan 2007-2010.

Iedereen is welkom om te reageren op het Milieuplan.

Het plan is als bijlage aan dit artikel toegevoegd. Interne links
Inspraak concept Milieubeleidsplan 2007-2010

Bijlagen
concept Milieubeleidsplan '07-'1
Het milieu op de kaart, concept Milieubeleidsplan 2007-2010 (pdf; 234 kB)