Partij van de Arbeid

'Probleemwijken snel aanpakken'

05-03-2007 02:52

Afgelopen zaterdag deed de Roodshow van de PvdA Utrecht aan. PvdA-minister Ella Vogelaar kondigde hier aan al vóór de zomer dertig probleemwijken aan te pakken. Op zondag was er een Roodshow in Apeldoorn. Hier sprak Tweede-Kamerlid Lia Roefs het voornemen uit om het OV in 2008 gratis te maken voor 65-plussers.

De aftrap in Utrecht was aan de provinciale lijsttrekker Wim Bos. Hij lichtten toe waarom het belangrijk is dat de PvdA sterk is vertegenwoordigd in de provincie en in de Eerste Kamer. Wim Bos sprak over het belang van een goede samenwerking: PvdA-ers op provinciaal, gemeentelijk en landelijk niveau moeten zorgen voor een goede samenwerking. Zo kunnen we het verschil maken!

Hierna sprak historicus Maarten van Rossem een voor die gelegenheid geschreven column uit. Hierin opende hij de aanval op het idee dat de kiezer altijd gelijk zou hebben. Veel kiezers zijn slecht geïnformeerd en reageren emotioneel. Van Rossem: Te denken dat de kiezer altijd gelijk heeft is een bedenkelijke vorm van populisme, die politici een goedkoop excuus geeft hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

Voor Ella Vogelaar (minister van Wonen, Wijken en Integratie) en Wouter Bos (minister van Financiën) was het een van de eerste openbare optredens als minister, in een gesprek over wonen, integratie en achterstandswijken. Vogelaar pakt nog voor de zomer de dertig grootste probleemwijken in Nederland aan. We moeten heel snel beginnen aldus de nieuwe minister. Zij verwachtte er twee weken voor nodig te hebben om de eerste wijken in kaart te hebben gebracht. Hierbij begint zij met de dertig grootste probleemwijken met 'acute problemen'.

Apeldoorn
Zondag 4 maart was in Apeldoorn alweer de zesde Roodshow op weg naar de verkiezingen van de Provinciale Staten aankomende woensdag. De PvdA-fractie bood Jet Bussemaker, de nieuwe staatssecretaris van VWS, hier een plan aan om de verpleegzorg te verbeteren. De fractie maakt zich zorgen over de sterk groeiende personeelstekorten in de zorg. De PvdA wil meer mensen aan het werk in de zorg. Dit door het garanderen van zorgstages voor jongeren en mensen die herintreden financieel te belonen. Ook moeten werkers in de zorg weer trots kunnen zijn op hun werk. Bussemaker beloofde hier meteen aan te beginnen.

Ook PvdA-lijsttrekker van de provincie Gelderland Corina van der Valk was in Apeldoorn aanwezig. Ze wil het vroegtijdig schoolverlaten halveren door een betere aansluiting tussen school en de werkgevers. Ook wil ze dat voortaan per 50 ambtenaren één stagiair aangenomen wordt. Vervolgens hadden Tweede Kamerlid Lia Roefs en lijsttrekker voor de Eerste Kamer Han Noten het over Openbaar Vervoer. Beiden zijn voorstander voor gratis OV voor bepaalde doelgroepen. Roefs heeft zelfs de ambitie om al in 2008 bus, tram en metro gratis te maken voor 65 plussers.

Na een gesproken column van Heleen Mees, columniste van NRC Handelsblad, over de afwezigheid van vrouwen bij de formatieonderhandelingen (Pakistan in Beetsterzwaag) werd staatssecretaris voor Economische Zaken Frank Heemskerk aan de tand gevoeld. Hij was het met Mees eens dat er in Nederland te weinig vrouwen aan de top werken. Heemskerk wil zelf het goede voorbeeld geven door te zorgen dat binnen vier jaar minstens 25% van de top van zijn ministerie vrouw is. Daarnaast benadrukte hij het belang van het buitenland voor onze economie. Ook wil Heemskerk consumenten bewuster maken van hun aankopen, om zo maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren.

Er zijn nog Roodshows in Enschede (5 maart) en Den Bosch (6 maart), zie voor meer informatie de agenda