Artsen zonder Grenzen


Laatste hoorzitting Novartis rechtszaak tegen Indiase regering

05/03/2007 15:12 -- Vandaag is de laatste hoorzitting in het proces dat farmaceutisch bedrijf Novartis heeft aangespannen tegen de Indiase regering. Als Novartis de zaak wint, kan dat het einde inluiden van India als de grootste leverancier van goedkope (merkloze) medicijnen. Ondanks massale protesten van prominenten als aartsbisschop Desmond Tutu en Amerikaans congreslid Henry Waxman, verscheidene Europarlementariërs, patiëntenverenigingen, internationale hulporganisaties en 350.000 mensen wereldwijd, zet Novartis de rechtszaak door.

Artsen zonder Grenzen startte een internationale campagne tegen deze rechtszaak en vroeg prominenten en andere mensen een online petitie te ondertekenen en daarmee het protest te steunen.

'Wij roepen de aandeelhouders van Novartis op om hun bezorgdheid te uiten tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Basel op 6 maart,' zegt Christophe Fournier, Internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'In een tijd waar meer en meer patiënten in arme landen afhankelijk zijn van merkloze medicijnen, is het eenvoudig ondenkbaar dat één bedrijf dit in gevaar kan brengen.'

Vandaag zal de Hoge Raad in India de laatste hoorzitting van het proces houden dat Novartis heeft aangespannen in een poging de Indiase patentwet te veranderen. De uitspraak wordt ongeveer over één maand verwacht. De tweede rechtszaak die Novartis heeft ingediend, inzake de patentafwijzing van India op het kankermedicijn Gleevec, wordt morgen behandeld.

Als Novartis de zaak wint, moeten aidsremmers ook in India gepatenteerd worden en worden zij veel te duur voor miljoenen mensen én voor Artsen zonder Grenzen. Miljoenen aidspatiënten, zoals in Afrika, zijn aangewezen op goedkope merkloze aidsremmers. Betaalbare, kwalitatieve medicijnen vormen de basis van de behandeling van hiv/aidspatiënten in onze projecten. Merkloze medicijnen uit India geven 80% van de 80.000 aidspatiënten van Artsen zonder Grenzen een nieuwe kans op leven.

De petitie van Artsen zonder Grenzen kan getekend worden via http://www.artsenzondergrenzen.nl/slikkenofstikken.