Gemeente Bladel


Kempengemeenten starten luierinzameling

Deze pagina is op 1 maart 2007 gewijzigd

Alle luiers verzamelen!

Per 1 september 2005 zijn de vijf Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden) gestart met de gescheiden inzameling van gebruikte babyluiers en incontinentiemateriaal.

De gebruikte luiers moeten in speciale zakken aangeleverd worden. Deze zijn af te halen in de gemeentehuizen, de milieustraten en de Spar in Hoogeloon. Per keer kunnen twee rollen à 10 zakken worden meegenomen.

Voor zowel de babyluiers als het incontinentiemateriaal geldt dat u niet verplicht bent deze apart in te leveren. Wij adviseren u echter het wel te doen, omdat het beter is voor het milieu én voor uw portemonnee.

De bestaande incontinentieregelingen per gemeente blijven ongewijzigd.

Inzamelpunten

Containers waarin u de volle luierzakken kwijt kunt, staan op de volgende adressen:

Hoogeloon: aan het Hofveld (bij kruising met Ten Eiken)

Casteren: Peuterspeelzaal "Klavertje 4", Willibrordusstraat 2a

Netersel: Peuterspeelzaal "Jippie Jee", Boontuintje 2

Hapert: Kinderdagverblijf "Duimelot", Bernhardstraat 2 (alleen voor "eigen" ouders)

Kinderdagverblijf "de Paraplu", Abdijstraat 2

Peuterspeelzaal "de Hummeltjes", Kerkstraat 25

Bladel: Milieustraat, Nijverheidsstraat 9

Stichting Zuidzorg, Kloostertuin 2 (tot 12 maart 2007)

Parkeerplaats bij sporthal "'t Spant er" aan de Annie M.G. Schmidtlaan

Vanaf het begin is de luierinzameling een groot succes. Omdat het aanbod zo groot is, zijn er meer en grotere containers geplaatst.

Dat blijkt op bepaalde plaatsen nog steeds niet voldoende. De meeste luiers worden aangeleverd bij de Stichting Zuidzorg aan de Kloostertuin in Bladel.

Deze containers worden verplaatst naar een parkeerplaats (bij de antennemast) bij sporthal "'t Spant er" aan de Annie M.G. Schmidtlaan in Bladel. Dat gebeurt in de week van 12 maart. Wilt u vanaf dat moment geen luierzakken meer achterlaten bij de Stichting Zuidzorg aan de Kloostertuin.

Dringend verzoek om medewerking

Verder wordt een dringend beroep gedaan op iedereen die luierzakken inlevert om het deksel van de containers te sluiten na het inwerpen van de luierzakken. Ook wordt u verzocht om geen losse zakken achter te laten bij volle containers. Losse zakken naast de containers zorgen voor veel overlast voor de omgeving. Dat kan een reden zijn voor organisaties om de gemeente geen toestemming meer te geven containers op hun terrein te plaatsen. Het zou bijzonder jammer zijn als het grote succes van de inzameling uiteindelijk tot gevolg heeft dat we er weer mee moeten stoppen.

De containers worden wekelijks geleegd op maandag

Milieustraat

Als u de gebruikte luiers wilt inleveren op de milieustraat, moet u zoals gebruikelijk uw milieupas meenemen. Het inleveren is gratis. Die bezoeken tellen dan ook niet bij het totaal aantal keren dat u de milieustraat mag bezoeken tegen "normaal tarief". Het is dus niet zo dat wanneer u zes keer luiers hebt afgeleverd en de zevende keer met grof huisvuil komt, er dubbel tarief wordt berekend.

Recycling

De firma Knowaste in Arnhem recyclet incontinentiemateriaal en babyluiers voor 100% en maakt de reststromen geschikt voor hergebruik. Door deze manier van verwerken worden, in vergelijking met andere verwerkingsmethoden, water, hout en energie bespaard. Voor de gehele luierperiode van een kind komt dat neer op ongeveer 6 bomen, 8000 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter dieselolie.

Voor ouders met kinderen in de luierperiode en voor kinderdagverblijven (KDV) vormen gebruikte babyluiers de grootste afvalstroom in het restafval. Binnen het totale restafval van de gemeente nemen de babyluiers slechts een bescheiden plaats in met circa 3 tot 7 procent. Voor ouders met kinderen in de luiers en voor KDV´s is het luierafval vaak 30 tot 50 procent van het afval dat zij produceren.

---