Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEMEENTEN KRIJGEN WEL ERG VEEL VRIJHEID OM TE BOUWEN

Verstening dreigt Veluwe te omsingelen

De Veluwe dreigt omsingeld te worden door nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, en door gebieden waar landelijk wonen wordt toegestaan. Terwijl jarenlang het provinciale beleid was om verbindingen tussen de Veluwe en andere natuurgebieden open te houden, kiezen gemeenten voor meer bebouwing. De Gelderse Milieufederatie roept de politiek op om voorlopig alleen nog bestemmingsplannen goed te keuren, waarin versterking van natuur en milieu wèl gegarandeerd wordt.

Groene verbindingen binnen Europa
Het provinciale beleid voor de Veluwe is erop gericht om natuur en landschap te herstellen en te versterken. Dit gebeurt onder andere door gebieden binnen de Veluwe met elkaar te verbinden, en door de Veluwe zelf via `Ecologische Poorten' te verbinden met andere natuurgebieden. Doel van dit Veluwebeleid is het creëren van een Europees netwerk van natuurgebieden. Daarom zijn er tussen de woonkernen rondom de Veluwe groene wiggen vastgesteld. Hierin zijn nieuwe bouwlocaties in feite niet toegestaan. Bij voorkeur worden er zelfs gebouwen gesaneerd, om natuur en landschap de ruimte te geven.

Zoekzones leiden tot dichtslibbing van groene poorten In de afgelopen maanden hebben gemeenten hun plannen bij de provincie ingeleverd voor inrichting van hun gebied aan de hand van zogeheten zoekzones. In de zoekzones Stedelijke Functies worden nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen gepland. In de zoekzones Landschappelijke Versterking kunnen `woon/werk-combinaties' en `landelijk wonen' worden gerealiseerd. Voor bijna alle in regio's samenwerkende gemeenten zijn de zoekzones nu ingekleurd in streekplanuitwerkingen. De gemeenten moesten rekening houden met het provinciale Veluwe-beleid. Maar dat wil niet zeggen dat de doelstellingen veilig zijn. Juist vanwege de vage omschrijving van de zoekzones Landschappelijke Versterking en de geldende randvoorwaarden, kunnen de gemeenten alle kanten op. Bijvoorbeeld door te bouwen met een beetje schaamgroen. En wie hier toch wil bouwen, is moeilijk te dwingen om een echte bijdrage te leveren aan vergroening van de zone. Het uiteindelijke gevolg is dat de groene wiggen zullen dichtslibben door nieuwe en uitdijende bebouwing. En zo wordt de Veluwe afgesneden van andere natuurgebieden. In het bijgaande kaartje is de omsingeling van de Veluwe duidelijk zichtbaar.

Oproep aan provinciale politici
De provincie is de laatste tijd erg terughoudend in het corrigeren van gemeentelijke plannen, ook als die in botsing komen met provinciale en landelijke belangen. Ten onrechte. De verstening van de randen van de Veluwe botst zelfs met internationale belangen; een probleem waar de de provincie niet lichtvoetig over mag doen.
De GMF roept Gelderse politici op om alleen nog bestemmingsplannen-buitengebied goed te keuren, waarin versterking van natuur en milieu wèl gegarandeerd wordt. Zo moeten die delen van de bestemmingsplannen die nieuwe bebouwing in de groene wiggen mogelijk maken, worden bevroren, in afwachting van integrale gebiedsplannen waarin natuur en landschap zorgvuldig worden meegewogen. De provincie blijft de belangrijkste bestuurslaag als het gaat om bescherming van natuur en landschap. Wij gaan ervan uit dat de Gelderse politici deze ambitie ook na de Statenverkiezingen zullen laten gelden.