Gemeente Den Haag

Het clubhuis van tennispark De Bataaf was zaterdag 3 maart het decor voor het eerste huwelijk in Den Haag dat werd voltrokken in een vrije trouwlocatie.

Sinds 1 januari van dit jaar kunnen bruidsparen in Den Haag zelf kiezen waar ze willen trouwen. Dat is het gevolg van een initiatiefvoorstel van het VVD-raadslid Ageeth van den Heuvel, dat kon rekenen op steun van de hele gemeenteraad.

Primeur
De Haagse primeur was voor het bruidspaar Jørgen Stoffers en Eveline Gombault. De bruid tennist bij De Bataaf. Daarom had het bruidspaar al besloten om daar s avonds hun feest te geven. Toen werd het mogelijk in een andere dan een vaste gemeentelijke trouwzaal te trouwen. Dat bracht hen op het idee een aanvraag in te dienen bij Burgerzaken om het clubhuis aan te wijzen als Vrije trouwlocatie. Initiatiefneemster Ageeth van den Heuvel was bij het huwelijk trouwambtenaar.

Leukere locaties
Wij merkten dat veel Hagenaars buiten Den Haag trouwden vanwege leukere locaties, licht zij toe. Ook werden wij vaak benaderd met de vraag of bruidsparen nabij het strand kunnen trouwen. Dat was voor ons aanleiding voor het initiatiefvoorstel. Inmiddels zijn al tientallen aanvragen ingediend, waarvan de meeste nog in behandeling zijn. Locaties die worden aangewezen komen zo spoedig mogelijk op deze website te staan.

Voorwaarden
Aan vrije trouwlocaties zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moeten onder meer de toegankelijkheid, de openbaarheid van de trouwzaal en de veiligheid van de bezoekers zijn gegarandeerd. Ook moet de scheiding tussen kerk en staat gewaarborgd zijn.