Gemeente Winterswijk


Locaties Brede School Winterswijk Oost nader onderzocht

05- 03- 2007

Winterswijk - In november 2006 heeft de gemeenteraad gevraagd nogmaals te kijken naar de locatiekeuze voor de Brede School Winterswijk Oost. De gemeenteraad vond ook de locatie aan de westzijde van de Jachthuisweg/noordzijde van de Vredenseweg geschikt en wilde een beperkte studie uitgevoerd hebben. Een gemeentelijke werkgroep heeft de studie uitgevoerd en de locatie Vlierstraat opnieuw beoordeeld als de meest geschikte locatie. Ook de stuurgroep Brede School Winterswijk Oost - bestaande uit de basisscholen De Vlier/De Olm, De Kolibrie, Prins Willem Alexander en de Stichting Welzijn Winterswijk - heeft zich nogmaals uitgesproken voor de locatie Vlierstraat. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de locatiekeuze.

De locatie Vlierstraat is na uitgebreid onderzoek en langdurig overleg met betrokken partijen gekozen als meest geschikte locatie. Reden hiervoor is onder andere de centrale ligging in de wijk. Daarnaast geeft de realisatie van de school een sociale en stedenbouwkundige impuls aan de buurt en de omgeving. Realisatie van de school op de locatie Jachthuisweg betekent dat de school aan de rand van de nieuwe wijk De Rikker komt te liggen en in de beleving minder hoort bij de wijk aan de zuidzijde van de Vredenseweg.

Eigendom
De locatie aan de Vlierstraat is eigendom van de gemeente en kan dus direct worden hergebruikt voor de Brede School. Daarnaast is de verwachting dat er op langere termijn nog aangrenzende terreinen te verwerven zijn zodat het hele gebied opnieuw kan worden ingevuld. De locatie Jachthuisweg is eigendom van VOF de Rikker. Deze gronden zijn waarschijnlijk wel te verwerven.

Bestemmingsplan
De locatie Jachthuisweg is bestemd als woningbouw. Vestiging van een brede school betekent dat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. De aanwezigheid van de Bataafse Molen geeft beperkingen ten aanzien van de bebouwingsmogelijkheid. De locatie Vlierstraat heeft al grotendeels de bestemming die nodig is om de brede school te kunnen realiseren. aanpassing van het bestemmingsplan is wel nodig waarbij de aanwezigheid van het LPG-vulpunt mogelijk een knelpunt is.

Infrastructuur
Voor de locatie Vlierstraat kan grotendeels gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur. De meeste aanpassingen hebben betrekking op de wegen. Deze kunnen naar verwachting worden toegevoegd aan de renovatie van de Acacialaan die de komende jaren op de planning staat. Voor de locatie Jachthuisweg is nog geen infrastructuur aanwezig behalve de doorgaande wegen.