Belgische Federale Overheid


28-02-2007

Ouderschapsverlof en verlof voor medische bijstand

Versoepeling van de stelsels van loopbaanonderbreking

Het koninklijk besluit van 18 december 2006 versoepelt de rechten op loopbaanonderbreking voor het ouderschapsverlof en zorgverlof. De belangrijkste nieuwigheden die sinds 17 februari 2007 van kracht zijn:

contractuele en statutaire personeelsleden kunnen een loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof krijgen voor een kind tot de leeftijd van 6 jaar (in plaats van 4 jaar)

naast de volledige en halftijdse loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof wordt een nieuw stelsel van 4/5 loopbaanonderbreking ingevoerd. De volgende formules zijn dus mogelijk:

o een periode van 3 maanden volledige loopbaanonderbreking; op verzoek van het personeelslid kan de periode worden opgesplitst in maanden o een periode van 6 maanden halftijdse loopbaanonderbreking; op verzoek van het personeelslid kan de periode worden opgesplitst in periodes van 2 maanden (of een veelvoud van 2)
o een periode van 15 maanden 1/5 loopbaanonderbreking; op verzoek van het personeelslid kan de periode worden opgesplitst in periodes van 5 maanden (of een veelvoud van 5).

Bovendien is een combinatie van de verschillende formules mogelijk. Bij een overschakeling van de ene op de andere formule wordt 1 maand voltijdse loopbaanonderbreking gelijkgesteld met 2 maanden halftijdse en met 5 maanden 1/5.

contractuele en statutaire personeelsleden hebben recht op 24 maanden volledige loopbaanonderbreking voor medische bijstand (i.p.v. 12 maanden) of 48 maanden deeltijdse loopbaanonderbreking (i.p.v. 24 maanden) om een ernstig ziek kind tot 16 jaar, dat uitsluitend of hoofdzakelijk ten laste is van het alleenstaande personeelslid, te verzorgen (voor eenoudergezinnen).

---