Ingezonden persbericht


Persbericht

Accor gaat 91 hotelpanden in Nederland en Duitsland verkopen voor 863 miljoen euro

Parijs, 5 maart 2007_ Accor heeft in het kader van de vastgoedstrategie van de groep een intentieverklaring gesloten met Moor Park Real Estate voor de verkoop van 72 hotelpanden in Duitsland en 19 in Nederland. Met de transactie is een bedrag van 863 miljoen euro gemoeid. Het gaat hierbij in totaal om 12.000 kamers van de ketens Novotel, Mercure, Ibis en Etap. In de intentieverklaring is een renovatieprogramma opgenomen, waarvan de kosten - 43 miljoen euro -voor rekening van de nieuwe eigenaar komen.

Accor blijft de 91 hotels exploiteren op basis van leasecontracten met een variabele vergoeding zonder gegarandeerd minimum. De vergoeding bedraagt gemiddeld 18% van de jaaromzet. De looptijd van de leasecontracten is twaalf jaar en kan zes keer worden verlengd, dus in totaal 84 jaar. De verzekeringskosten, onroerende-zaakbelasting en structurele onderhoudskosten (1,8 miljoen euro in 2006) komen voortaan voor rekening van de eigenaar.

Na Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België trekt Accor zijn vastgoedmanagementbeleid nu door in Duitsland en Nederland. Met dit nieuwe beleid beoogt de Groep de winstschommelingen terug te dringen en zich te richten op zijn kernactiviteit, de exploitatie van hotels.

Door deze transactie gaat Accor een verbintenis aan met een onderneming die als eigenaar van de panden van meer dan 70 Praktiker-winkels al in de Duitse vastgoedsector aanwezig is en over asset management teams beschikt. In het kader van de overeenkomst komt een ontwikkelingspartnerschap voor de lange termijn tot stand dat Accor de kans biedt zijn groeiprogramma in Duitsland en Nederland te versnellen.

Dankzij de verkoop wordt de netto schuld van de Groep met 612 miljoen euro verminderd en de kaspositie met 215 miljoen euro versterkt. De transactie brengt geen verandering in de hoogte van het bruto exploitatieoverschot (EBITDA) en zal het resultaat vóór belastingen in 2007 met ongeveer 5 miljoen euro doen toenemen (10 miljoen euro over een heel jaar).

Accor is in het kader van deze transactie geadviseerd door BNP Paribas en, op fiscaal en juridisch vlak, door CMS Hasche Sigle (Duitsland) en Stibbe (Nederland).

*****

Met 168.000 medewerkers in 100 landen is Accor Europees marktleider en één van 's werelds grootste organisaties op het gebied van zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger bijna 40 jaar expertise in de volgende segmenten:


- hotels: meer dan 4.000 hotels met 475.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Novotel, Mercure, Suitehotel, Ibis, Red Roof Inn, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6) en de daaraan gerelateerde nevenactiviteiten zoals reisbureaus en restaurants (LenÔtre);
- services aan zakelijke instellingen en overheden: dagelijks maken 21 miljoen mensen in 35 landen gebruik van een breed scala aan diensten (zoals maaltijdvouchers, sociale dienstverlening, kostenbeheer, incentive/events) die door Accor opgezet en beheerd worden.

In Nederland is Accor vertegenwoordigd met 5 Sofitels waar onder Hotel The Grand Amsterdam, 9 Novotels, 22 Mercure Hotels, 11 Ibis Hotels, 1 Etap Hotel en 3 Formule I Hotels. In Nederland behoort ook Accor Corporate Services tot de groep Accor.

Contactpersonen

Armelle Volkringer
Directeur Communicatie
en Externe Betrekkingen
Tel.: +33 (0)1 45 38 84 85
Arnaud Leblin
Directeur Persbetrekkingen
Tel.: +33 (0)1 45 38 84 85

Eliane Rouyer
Directeur Investeerdersbetrekkingen en
Financiële Communicatie
Tel.: +33 (0)1 45 38 86 26
Anthony Pallier
Investeerdersbetrekkingen
Tel.: +33 (0)1 45 38 86 33

Meer informatie over Accor is beschikbaar op: www.accor.com