Senternovem


Nieuws

05-03-2007 | Instrumenten voor de realisatie van bouwkwaliteit

Duurzame kwaliteit van bouwen wordt niet alleen bereikt door controle op de vereiste (wettelijke) prestatie. Preventie van fouten is ook belangrijk om duurzame kwaliteit in de praktijk waar te maken. Verschillende methodieken om te controleren én te voorkomen helpen u daarbij.

Gemeentelijke instrumentarium
Voor gemeenten is voor het beleid het landelijk toetsprotocol Bouwbesluit online beschikbaar. Dit protocol- ook wel bekend als de CKB: Collectieve kwaliteitsnormering bouwvergunningen - is een toetsprotocol waarmee medewerkers bouw- en woningtoezicht op een meer transparante en uniforme manier de bouwaanvraag online kunnen toetsen. Het is tijdens het congres 'Met het wetboek in de hand en de voeten in de klei' van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland in oktober 2006 aan VROM opgeleverd.

Voor het toezicht op de bouwplaats biedt EPN-toezicht op de bouw een overzicht van instrumenten om de EPC op de bouwplaats effectief te controleren. De hulpmiddelen voor EPN-toezicht bestaan onder meer uit: Cursus EPN-Toezicht, Checklist EPN-toezicht, Checklist op maat (in EPCheck) en de Rekenliniaal. Zie hiervoor de EPN-website van SenterNovem.

Ontwerpers en uitvoerders
Voor de opdrachtnemende partijen (ontwerp, uitvoering) zijn meerdere instrumenten voor handen:
Adviesburo Nieman heeft een keuringsmethodiek ontwikkeld waarmee ontwerp- en bouwfouten en daarmee faalkosten kunnen worden voorkomen, ook op het gebied van duurzame projecten. Het traject begint bij het ontwerp met een analyse. Tijdens de uitvoering stelt Adviesburo Nieman een risicoanalyse op op basis waarvan de controle-aspecten worden bepaald. Verder worden er tijdens de uitvoering meerdere keuringen op de bouwplaats uitgevoerd.

Vos' Bouwmaatschappij (VBM) te Alkmaar is bezig met de ontwikkeling van BIOM, de Bouw Inzicht Opname Methodiek. Dit is een interactief expertsysteem om faalkosten door bouwschades verminderen en de kwaliteit te verhogen. Deze opnamemethodiek is er op gericht laagdrempelig kennis over te brengen op de bouwplaats, zodat het gevolg van het handelen of nalaten voor iedereen - ook niet-specialisten - zichtbaar wordt. Aan de hand van beeldmateriaal van bouwfouten (bijvoorbeeld slecht aangebrachte isolatie bij een kozijn) worden gevolgen als houtrot in beeld gebracht. De methodiek is interactief doordat op de bouwplaats een bouwdetail ter plekke kan worden vergeleken met beeldmateriaal op een draagbare pc. BIOM is geschikt voor de realisatie van bijvoorbeeld laag energievragende woningen.

De STABU-systematiek is een universele besteksystematiek voor de B&U-sector, waarmee ook een duurzaam bouwen bestek kan worden gemaakt. Door duurzame kwaliteit te integreren in een (STABU-)bestek kunnen de aanbesteding en de handhaving worden gefaciliteerd. Er zijn dan al de nodige duurzaam bouwen bestekteksten beschikbaar waaronder STABU-voorbeeldbestekken. Zie verder de duurzaam bouwen website van SenterNovem voor alle bekende hulpmiddelen voor bestekschrijvers.

Toezicht met een kwaliteitszorgsysteem
Toezicht houden op de bouw met een kwaliteitszorgsysteem is een bijzondere manier van toetsing die Rijkswaterstaat gebruikt. De methodiek, RISMAN (risicomanagement en risicoanalyse voor projecten), heeft tot doel om risico's te analyseren en te beheersen en gaat uit van het principe dat de aannemer achteraf moet kunnen aantonen dat de gevraagde (duurzame) kwaliteit is geleverd. RISMAN is onder meer toegepast bij de ontwikkeling van Sijtwende (gemeente Leidschendam-Voorburg), een voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik met een stadsrandweg, woningbouw en hoogwaardig openbaar vervoer. Ook wordt het al enige jaren met succes toegepast in projecten van onder andere Rijkswaterstaat en ProRail.