Universiteit Maastricht

26 februari 2007
UM-activiteiten Internationale Vrouwenweek
Lezingen en een workshop over `Vrouw zijn in de 21e eeuw'

Net als voorgaande jaren levert het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht dit jaar een bijdrage aan de Internationale Vrouwenweek, die van 5 tot en met 11 maart plaatsvindt in Maastricht. Met twee Engelse lezingen en een Nederlandstalige workshop sluit het centrum aan bij het thema van de week: `Vrouw zijn in de 21e eeuw' en hoopt het veel publiek (uit de regio en de academische gemeenschap) te trekken.

De week is een initiatief van diverse gemeenten, die de aandacht voor Internationale Vrouwendag (8 maart) op deze manier willen spreiden en vergroten. Het Centrum voor Gender en Diversiteit geeft samen met partners als Stichting 8 Maart, het Mondiaal Centrum en Amnesty International invulling aan de week in Maastricht.

Op maandag 5 maart is er van 20.00 tot 22.00 uur een Engelstalige lezing in het University College Maastricht, met de titel `Lesbian Moves - A Conversation with Maaike Meijer & Johanna Rothe'. Prof. dr. Maaike Meijer van het Centrum voor Gender en Diversiteit was in de jaren `70 een van de oprichtsters van de radicaal feministische groepering Paarse September. Deze zette zich onder het motto `lesbisch zijn is een politieke keuze' af tegen de heteroseksuele norm binnen het feminisme en de maatschappij. Johanna Rothe, zojuist afgestudeerd aan het UCM, richtte vorig jaar Kaleidoscope op, een studentenvereniging voor homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en gelijkgestemde studenten. In dit tweegesprek praten Maaike en Johanna met elkaar over hun ervaringen. Na afloop van het tweegesprek is er ruimte voor discussie en vragen.

Dinsdag 6 maart is op dezelfde locatie en hetzelfde tijdstip een Engelstalige lezing bij te wonen over het thema `Feminism, Emancipation and Religion'. Centraal deze avond staat de vraag of feminisme, emancipatie en religie met elkaar verenigd kunnen worden en zo ja, hoe? De professor en feministe Gül Özyegin gaat in op haar onderzoek naar de identiteiten van jonge vrouwen in Turkije en hoe deze vrouwen zich verhouden tot secularisme en islamisme. Duidelijk wordt dat religie geen belemmering voor emancipatie hoeft te zijn, maar een basis kan zijn waar vanuit vrouwen hun onafhankelijkheid bedingen en uitdragen. Professor Mineke Bosch van het Centrum voor Gender en Diversiteit zit de lezing voor. Na de lezing zullen drie jonge vrouwen hun eigen visie geven over het samengaan van religie en emancipatie aan de hand van hun persoonlijke ervaringen. Nadien is er ruimte voor discussie en vragen.

Tot slot is er op zondag 11 maart de Nederlandstalige workshop `Inspiratie & Verbondenheid' in het Kumulus (Herbenusstraat 98), geleid door Emine Kayan & Angelique van der Mast. Van 13.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur staan de twee stil bij het gebrek aan contact tussen moslims en niet-moslims en hoe dat wederzijds begrip in de weg kan staan. Het doel is om voorbij de polarisatie te komen en te achterhalen hoe wij ons samen verbonden kunnen voelen, dwars door de gevormde scheidlijn van moslim en niet-moslim heen.

De rest van de week zijn er op verschillende plaatsen in Maastricht nog activiteiten van de andere participerende organisaties. Op zondag is er de hele dag een cultureel festival in het Kumulus aan de Herbenusstraat.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Wilma Lieben, Centrum voor Gender en Diversiteit, tel. 043 388 2669, e-mail w.lieben@CGD.unimaas.nl, www.genderdiversiteit.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.