Ingezonden persbericht


Utrecht, 05 maart 2007| referentie: 072.070205.SB/AdV/HS/SdG Betreft: fusie VKV en De Kunstconnectie

Fusie VKV en De Kunstconnectie

Sterke branchevereniging voor kunsteducatie en kunstbeoefening

De werkgeversvereniging VKV - vereniging van centra voor de kunsten - en vereniging De Kunstconnectie zijn gefuseerd. Sinds 15 februari 2007 gaan beide verenigingen samen door het leven onder de naam Kunstconnectie, branchevereniging voor kunsteducatie en kunstbeoefening. Eén vereniging die staat voor haar leden: ondernemende culturele instellingen werkzaam op het gebied van kunsteducatie en actieve kunstbeoefening.

Kunstconnectie komt op voor de collectieve belangen van haar leden. Ze bundelt de krachten van instellingen voor kunsteducatie en -participatie, stimuleert hen om gezamenlijk een koers uit te zetten en helpt de bekendheid, kwaliteit en innovatieve kracht van hun werk te vergroten. De vereniging motiveert haar leden en staat hen bij in hun (verdere) ontwikkeling tot succesvolle en ondernemende culturele werkgevers. Kunstconnectie ontwikkelt met en voor haar leden het arbeidsvoorwaardenbeleid, sluit met de vakbonden een CAO af en stemt af met andere arbeidsvoorwaardenregelingen.

Saskia Bruines, voorzitter van Kunstconnectie: "De fusie versterkt de sector. Vanuit de gebundelde kracht kunnen we nóg beter de belangen van onze leden behartigen. Nóg beter de noodzaak van een goed functionerend aanbod van kunst- en cultuureducatie in en buiten school onder de aandacht brengen en ondersteunen. En nog beter de samenwerking vormgeven met de nieuwe landelijke organisatie voor de amateurkunsten Kunstfactor en het expertisecentrum Cultuurnetwerk Nederland. Gesprekken over fuseren werden al langere tijd gevoerd. Dat het nu zover is, is goed. Het is een vertrekpunt van waaruit we met een grotere efficiency en effectiviteit ons beleid kunnen voeren. Kunstconnectie verbindt ruim 200 instellingen met 11.000 werknemers. Onze lidinstelling-en bedienen jaarlijks zo'n 425.000 cursisten. Nog eens 850.000 kinderen, in bijna de helft van het basis - en voortgezet onderwijs, worden bereikt. Dat is iets om trots op te zijn."

De integratie is reeds in 2006 gestart. Kunstconnectie blijft gevestigd in Utrecht. Tot directeur is benoemd de heer Ap de Vries; eerder bekleedde deze functie bij De Kunstconnectie.

Binnenkort vindt u alles over Kunstconnectie, haar plannen, activiteiten en achtergronden bij de werkzaamheden van de vereniging op www.kunstconnectie.nl.

Kunstconnectie is de branchevereniging voor ondernemende culturele instellingen die zich bezighouden met (de ondersteuning van) kunsteducatie en kunstbeoefening. Namens, voor en met haar leden neemt Kunstconnectie stelling en formuleert zij gevraagd en ongevraagd standpunten over actuele onderwerpen en thema's. Ze motiveert, adviseert en faciliteert de aangesloten instellingen bij de ontwikkeling van hun werk. Kunstconnectie bouwt aan en maakt afspraken over arbeidsvoorwaarden die het ondernemerschap in de branche ten goede komen. Door bundeling van krachten en samenbrengen van partijen biedt zij haar leden een breed scala aan voordelen. Kunstconnectie vergroot de bekendheid en kwaliteit van het werk van de sector en zorgt dat de branche een gekende en erkende partner is in het (cultuur)politieke debat, de beleidsvorming en uitvoering ervan.

Noot voor de redactie,