KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

4-3-2007

Nederlandse 29ers trainen met Argentijn in de zon

Onder leiding van de Argentijnse topcoach Pepe Bettini hebben de 29er zeilers een trainingsweek gevaren in het Zuid Franse Bandol. 11 Teams van de onlangs opgerichte 29er klasse zijn in februari van het sombere Nederland naar het zuiden vertrokken om in prachtige omstandigheden te trainen. Voor de training was de Argentijn overgevlogen omdat hij de beste 29er coach van dit moment is. Als voormalig wereldkampioen en onlangs 2de op het WK, is hij de juiste persoon om de Nederlandse zeilers alle kneepjes van het 29er zeilen bij te brengen en te inspireren om veel beter te worden. Het 29er zeilen staat in Nederland nog in de kinderschoenen maar de ambitie is er om het naar tenminste Europees top niveau te brengen. Pepe: I love this boat and it is really great to teach the Dutch kids to go faster.

De eerste dagen waren erg zwaar met meer dan 25 knopen wind. Volgens Pepe was het: Great weather, once you have learned to sail with more than 30-35 knots, it is nothing to sail a race with less than 25 knots. De zeilers hoorden deze woorden met gemengde gevoelens aan, daarvoor waren ze te uitgeput. Na het zuur kwam het zoet, een paar dagen mooi zeil weer om de nieuw geleerde technieken in de praktijk te kunnen brengen.

De reacties van de zeilers gedurende de week waren enthousiast. Kaj: Ik zit op de sportacademie en ben dus goed getraind, maar dit was heel erg zwaar maar ook heel erg gaaf. Annemiek:Dit is helemaal tof, we hebben zoveel geleerd van Pepe. Warja heeft de tijd van zijn leven en wist niet van ophouden en volgens Taco hebben we eindelijk geleerd hoe we de boot moeten trimmen.

Pepe heeft na een paar dagen al vorderingen kunnen zien: The girls Annemiek en Jeske are going now miles faster than some weaks ago. They are going great, and easy.

De 29er is een zeer snelle boot volgens het skiff ontwerp en kan gezien worden als de opleidingsboot voor de Olympische 49er. De 29er, die wordt gezien als de jeugdklasse van de toekomst, is vanaf dit jaar gekozen voor de jeugd ISAF wereldkampioenschappen, ter vervanging van de 420. In Nederland heeft het onlangs geĂŻntroduceerde
jongerenkledingmerk SKIFF de klasse op de kaart gezet door 20 boten aan te schaffen en zeiltalent een jaar lang de kans gegeven de boot te laten varen.

Het eerste team uit het project is inmiddels al geselecteerd voor deelname aan het ISAF jeugd WK in Canada. Het gaat om het Belgische team Morgan Good en Tibbe van Hoof met zeilnummer 1154. De Nederlandse teams moeten zich nog via kwalificatiewedstrijden selecteren voor deelname. De training van Pepe in Bandol was dan ook erg belangrijk. Wie heeft het beste opgelet en zal zich selecteren voor het ISAF jeugd WK?

Internetadres: www.29erclass.nl
E-mailadres:floor@skiff.nl