Gemeente Breda

Digit Parc; een bedrijvenpark vol digitale en high-techbedrijvigheid

Aan de Noordelijke Rondweg komt een exclusief park voor bedrijven en activiteiten op het gebied van ontwikkeling, ontwerp, vervaardiging, research en ICT.

De eerste stap naar realisatie van dit Digit Parc is gezet nu het college van burgemeester en wethouders het voorontwerp bestemmingsplan heeft vrijgegeven voor inspraak. Het voorontwerp is in opdracht van en voor rekening van een externe partij, Digit Parc BV, gemaakt. Dat is uniek voor Breda. Ook het bedrijvenpark zelf en de voorgestane ontwikkelingen zijn uniek te noemen.

De meerwaarde van dit bedrijvenpark wordt mede bepaald door de synergie die tussen de te vestigen bedrijven moet ontstaan. Het gaat met name om high-tech bedrijven met bijzondere ontwerp-, development,
-research-, automatiserings en robottiseringsprocessen. Digit Park is aan de noordzijde begrensd door de Nieuwe Kadijk, aan de oostzijde door de spoorlijn Breda-Tilburg en aan de zuid- en westzijde door de Oosterhoutseweg.

Ruimtelijke hoofdelementen

Het bedrijven- en kantorenpark heeft een bruto vloeroppervlak van 75.000 m2 in een parkachtige setting. Er moet een `facility point' komen, een verzorgingspunt voor centraal geregelde zaken ter grootte van maximaal 2500 m2. De ontsluiting wordt geregeld via een centrale ontsluitingsas op de bestaande singelstructuur van de Oosterhoutseweg, evenwijdig met de Nieuwe Kadijk en via een externe ontsluiting die aanhaakt op de Posthoorn en gebruikmaakt van de bestaande afrit Nieuwe Kadijk. Ook komen er twee calamiteitenontsluitingen; één komt uit op de Oosterhoutseweg en één op de Parallelweg. Aan de westzijde is ruimte gemaakt voor de realisatie van voldoende waterbergingscapaciteit.

Wat vooraf ging

Voordat met de ontwikkeling van het bestemmingsplan is gestart is eerst een "Masterplan gebiedontwikkeling Digit Park" opgesteld. Na instemming van dit plan door het college, diende het plan als uitgangspunt voor het voorontwerp bestemmingsplan Digit Parc. Het voorontwerp voldoet aan de door de gemeente Breda gestelde eisen en wensen en kan de inspraak in. De exacte periode van inspraak wordt nog bepaald.

Breda, 5 maart 2007