Ingezonden persbericht


Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie en de gemeente utrecht

Start sanering Nedereindse Plas

Bestuurders gooien samen eerste schep klei

De sanering van de Nedereindse Plas is begonnen. Op zaterdag 3 maart hebben de provincie en de gemeente Utrecht het startsein gegeven voor de sanering oftewel Re-Creatie van de Nedereindse Plas. Gedeputeerde Binnekamp en wethouder De Weger gooiden gezamenlijk de symbolische eerste schep grond in de plas (zie foto). Gedeputeerde J. Binnekamp: "Bij mijn aankomst als gedeputeerde stagneerde het dossier Nedereindse Plas al enkele jaren. Hoe konden de problemen worden opgelost en hoe zouden we het kunnen financieren? Dat waren de vragen waar we voor stonden. Maar als je terugkijkt is er in relatief korte tijd veel gebeurd"

In de oevers van de Nedereindse Plas zit onafgedekt bouwpuin. Ook zijn de oevers plaatselijk instabiel, omdat ze te steil zijn. Daarom gaan de provincie en gemeente Utrecht de komende jaren gezamenlijk aan het werk. Het bouwpuin wordt afgedekt met een dikke laag grond en klei. De uitstekende puindelen worden verwijderd of afgedekt. Deze aanpak levert stevige en veilige oevers op en bovendien is het een milieuvriendelijke oplossing. De werkzaamheden zullen naar verwachting vier jaar duren. Na deze saneringsperiode kan er weer volop genoten worden van de Nedereindse Plas, voor inspanning en ontspanning.

"Het is de ambitie van de provincie en gemeente dat er na de sanering weer gezwommen kan worden in plas, mits de waterkwaliteit dat toelaat", aldus wethouder T. de Weger. "De waterkwaliteit is op dit moment goed, maar we kunnen er pas definitief wat over zeggen als de sanering is voltooid, na zorgvuldige en voortdurende monitoring."

Voorgeschiedenis
De Nedereindse Plas (ook wel de put van Weber genoemd) is een voormalige zandwinninglocatie die in het verleden, zowel onder water als boven water, deels is gebruikt voor afvalberging. Na de beëindiging van de stortactiviteiten is in 1993 de locatie in gebruik genomen als recreatieterrein. Het recreatieve gebruik van de Nedereindse Plas is ter discussie komen te staan vanwege de aanwezigheid van uitstekende delen (aanwezig in het onderwatertalud van de afvalstortplaats), onzekerheid ten aanzien van de stabiliteit van de oevers waar gesurft werd en mogelijke lekkage van verontreinigende stoffen vanuit het open stortfront in het oppervlaktewater. Daarom werd door de provincie als bevoegd gezag in 1998 een absoluut zwemverbod opgelegd.

Website met prijsvraag

Speciaal voor de sanerings- of Re-Creatieactiviteiten van de Nedereindse Plas is er een website gelanceerd (www.re-creatienedereindseplas.nl) waarop de bezoeker op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen in en rond de plas. Om de website extra aandacht te geven, is er een prijsvraag uitgeschreven. De vraag is hoeveel kubieke meter grond en klei de komende vier jaar gebruikt wordt voor de Re-Creatie van de plas.