Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

22 januari 2007

Bas Westerweel opent kinderexpositie in Verzetsmuseum: De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid

Het Verzetsmuseum Amsterdam opent op maandag 5 maart aanstaande de kinderexpositie De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid, gebaseerd op de door Eric Heuvel getekende strips De Ontdekking (2003) en het vervolg De Zoektocht, dat voorafgaand aan de opening aan het onderwijs wordt gepresenteerd. Bas Westerweel, kleinzoon van verzetsman Joop Westerweel, verricht de officiële opening. Tijdens deze bijeenkomst vindt in het Verzetsmuseum ook de opening plaats van de museale presentatie Geen strip van te maken? in de Hollandsche Schouwburg. Beide tentoonstellingen zijn voor publiek geopend van dinsdag 6 maart tot en met zondag 21 oktober 2007.

In de kindertentoonstelling De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid in het Verzetsmuseum verwelkomt Jeroen, de hedendaagse hoofdpersoon uit de stripboeken De Ontdekking en De Zoektocht, in levensgrote geanimeerde vorm bezoekers op de zolder van zijn oma. Zij ontdekken in deze 'expositie voor speurneuzen' samen met Jeroen, wat zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Zij volgen hem op de zolder en zoeken naar de werkelijkheid achter de strip. In kasten en laden zijn spannende voorwerpen, foto's en documenten uit de oorlogstijd verborgen. Met Jeroen denken zij na over de keuzes van de familieleden van oma's familieleden en vrienden: vader en moeder, Wim en Theo, Esther en Bob. De tentoonstelling is bedoeld voor kinderen vanaf circa 11 jaar en hun begeleiders.

De museale presentatie in de Hollandsche Schouwburg Geen strip van te maken? gaat over het nieuwe stripboek De Zoektocht. De presentatie laat zien hoe de geschiedenis van deze voormalige deportatieplaats in een stripboek is weergegeven. De Hollandsche Schouwburg stelt de vraag of dat kan en geeft tegelijk een antwoord door de striptekeningen in verband te brengen met historische bronnen.

De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam i.s.m. de Anne Frank Stichting en de Hollandsche Schouwburg/Joods Historisch Museum. De expositie is mogelijk gemaakt met dank aan Van den Berch van Heemstede Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ministerie van VWS, SNS Reaal Fonds, VSB Fonds, Snickers-De Bruijn Stichting.