Educatieve boot Watervlo meert af in Gorinchem

Een spetterende belevenis vanaf de eerste stap aan boord

Het educatieschip `de Watervlo' van Stichting Reinwater meert op 5 maart af bij de Korte Brug in Gorinchem. Aan boord van dit bijzondere schip is een interactief en educatief programma over water te beleven. Op de boot is ook informatie te vinden over het waterplan van de Gemeente Gorinchem. De boot blijft in Gorinchem tot en met 15 maart en is opengesteld voor scholen en algemeen publiek.

Mede door sponsoring van de gemeente Gorinchem, Waterschap Rivierenland en Fonds Ontwikkeling Wonen en Welzijn kunnen basisscholen tegen gereduceerd tarief de boot in groepsverband bezoeken. Aanmeldingen van scholen worden gecoördineerd door het Van Andelspruijt Natuurcentrum Gorinchem, die de scholen over de komst van de Watervlo al benaderd heeft.

Spetterende tentoonstelling

In het ruim van de Watervlo is een spetterende tentoonstelling gebouwd waar kinderen van alles kunnen leren en beleven over water. De basisschoolleerlingen van groep (drie) tot en met (zes) worden aan boord welkom geheten door Neptunus, koning van de zee. Vanuit zijn druipsteengrot vertelt hij hen hoe bijzonder en belangrijk water voor ons allemaal is en vraagt hen voorzichtig te zijn met water. In het ruim kunnen de kinderen van alles ontdekken over water: hoe de kringloop van het water in elkaar zit, hoeveel water zijzelf iedere dag gebruiken, welke dieren je allemaal langs een rivier kan vinden en hoe stroom opgewekt wordt uit water. Drinkwaterwinning en afvalwaterbehandeling komt aan bod en kinderen kunnen zien waar ze in het stroomgebied van de Rijn, Maas of Schelde wonen. Ook maken de kinderen een reis met een heuse duikboot, om een kijkje te nemen onderwater. In het waterlaboratorium onderzoeken de leerlingen zelf op een simpele manier de kwaliteit van het water bij hen in de buurt en onderzoeken ze eigenschappen van water. Al met al is het een bezoek dat de kinderen niet snel zullen vergeten!

Een bezoek aan de Watervlo is onderdeel van het project `de Varende Klas' van Stichting Reinwater. Met dit project hoopt Reinwater kinderen bewuster te maken van het belang van (schoon) water voor planten, dieren en mensen.

Openingstijden

De Watervlo is op de dagen dat er geen scholen aanwezig zijn ook geopend voor publiek. U bent welkom aan boord op woensdagmiddag 7 en 14 maart (van 13:00 tot 16:00 uur) en op zaterdag 10 maart van 10:00 tot 17:00 uur. Neem vooraf contact op met de boordtelefoon om een afspraak te maken op nummer: (06) 28 87 68 48.

Voor meer informatie over de Watervlo en de Varende Klas kunt u kijken op www.reinwater.nl/watervlo/.