Belgische Federale Overheid


05-03-2007

Toelage voor projectontwikkeling

Grotere responsabilisering van de organisaties bij de toekenning van projecttoelagen

De Ministerraad van 2 februari 2007 heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 oktober 1999 tot toekenning van een toelage aan de personeelsleden belast met het ontwikkelen van projecten in sommige overheidsdiensten.

Het systeem van projecttoelagen maakt het mogelijk ambtenaren te vergoeden die op vrijwillige basis bijkomende inspanningen leveren om binnen hun organisatie projecten te verwezenlijken.

Op dit ogenblik worden de aanvraagdossiers nog ingediend bij de directie Organisatieontwikkeling van de FOD P&O, die de aanvraag analyseert en ze ter advies aan de Inspecteur van Financiën en ter beslissing aan de Minister van Ambtenarenzaken voorlegt. Als er een akkoord is, worden de toelagen door de FOD P&O betaald.

Enkele cijfers:

2005
Aantal erkende projecten 9
Aantal ambtenaren met een toelage 64

2006
Aantal erkende projecten 12
Aantal ambtenaren met een toelage 77

Werken in projecten behoort steeds meer tot de dagelijkse gang van zaken binnen de organisaties. Het ontwerp van tekst heeft dus als doel de organisaties te responsabiliseren door hen zelf te laten beslissen over de projecten die in aanmerking komen voor een toelage. Het dossier zal voor positief advies moeten worden voorgelegd aan de Inspecteur van Financiën of aan een gelijkwaardige controle-instantie en zal moeten voldoen aan een reeks objectieve criteria. De premies zullen vanaf het begrotingsjaar 2007 ten laste komen van het budget van de organisaties.

Om de uniformiteit van de dossiers te waarborgen zal ieder dossier de volgende stukken moeten bevatten:

een projectfiche

een individuele fiche per projectmedewerker.

De modelfiches zullen worden vastgelegd door middel van een omzendbrief van de Minister van Ambtenarenzaken.

De maximumduur van een project bedraagt 18 maanden. Na afloop van deze periode zal de projectverantwoordelijke een eindverslag moeten opstellen.

Over het ontwerp van tekst werd op 7 februari 2007 onderhandeld in Comité B. Dit ontwerp van tekst dient ter advies aan de Raad van State en ter ondertekening aan de Koning te worden voorlegd.
---