Oorlog op de markt voor rosé kalfsvlees


05.03.2007 / 09:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Dca production bv

Dca production bv

Oorlog op de markt voor rosé kalfsvlees

De in Winterswijk gevestigde onderneming van de DCA Groep heeft op vrijdag 2 maart 2007 te 14.00 uur in kort geding gevorderd dat haar slachtvolume bij het slachterijbedrijf van de heer Wildeboer, Friesland Veal B.V. en Friesland Vlees B.V., voor kalveren bestemd voor de rosé vleesmarkt behouden blijft.
Aanleiding voor het instellen van deze vordering is dat de Van Drie Groep, een partij in de
markt met meer dan 1.500 werknemers en een balanstotaal van meer dan 600 miljoen euro en met 40% van de Europese vleesmarkt in handen, doende is DCA als concurrent uit de markt te drukken.
Hoewel de Van Drie Groep nu reeds een economische machtspositie van formaat heeft op de markt van kalveren, lijdt zij daarop naar verluidt wekelijks een verlies van één tot anderhalf miljoen euro vanwege een hoge kostenstructuur en de concurrentie van onder meer DCA. DCA daarentegen is een relatief kleine onderneming met zeer geringe overhead en daardoor ok een kostenpakket waardoor DCA kan concurreren op de markt met de Van Drie Groep. De factor heeft de Van Drie Groep Wildeboer overgenomen en de contracten met DCA verbroken. Toen begin van deze week in de markt bekend werd wat er zich afspeelde, is DCA op grote schaal benaderd door kalverboeren die vrezen geheel en al afhankelijk te worden van de Van Drie Groep en zij hebben er bij DCA op aangedrongen om tegen deze machtsgreep van Van Drie op te treden.
Van Drie Groep is zelfs zo ver gegaan, dat zij een gepensioneerd inkoper van stal heeft gehaald om gericht kalverboeren die tot dusverre aan DCA leverden te benaderen om contracten te sluiten met de Van Drie Groep. Andere slachthuizen zijn door de Van Drie Groep benaderd met de mededeling, dat zij het uit hun hoofd moeten laten om voor DCA te gaan slachten en afnemers van DCA hebben te horen gekregen, dat zij volgende week van DCA niet meer op levering van kalfsvlees hoeven te rekenen. Met andere woorden: er wordt een regelrechte aanslag op DCA gepleegd met geen ander doel dan een belangrijke concurrent uit te schakelen. Van deze actie zullen ook de vrij gevestigde kalverboeren en uiteindelijk ook de consument het slachtoffer worden. Als de actie van de Van Drie Groep geen halt wordt toegeroepen door de rechter, kan de Van Drie Groep vanaf volgende week de prijzen van kalveren en kalfsvlees op de inkoop- en consumentenmarkt gaan dicteren.

Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer W. Simmelink (te1.nr.0543- 522916).