Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer
Der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 5 maart 2007
Ons kenmerk D2007005538

Onderwerp Vragen van het lid Peters (GroenLinks)over een enquête onder partners van militairen naar onder meer seksuele intimiteit (nr. 2060706470).

In bijlage bied ik u aan de antwoorden op de vragen van het lid Peters (GroenLinks) over een enquête onder partners van militairen naar onder meer seksuele intimiteit (ingezonden 26 januari 2007, kenmerk 2060706470).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Pagina 1/4

Ministerie van Defensie

Antwoorden op vragen van het lid Peters (GroenLinks) over een enquête onder partners van militairen naar onder meer seksuele intimiteit (ingezonden 26 januari 2007, kenmerk 2060706470).

1.
Klopt het dat Defensie een enquêteformulier heeft verstuurd naar partners van militairen die uitgezonden worden naar Afghanistan waarin vragen staan als "hoe seksueel intiem bent u met uw levenspartner" en "in hoeverre houdt u van uw partner op dit moment"?

Ja. Deze vragen maken deel uit van een onderzoek naar de beleving van uitzending bij het thuisfront van militairen. Het onderzoek heeft de naam `Military Families, a longitudinal study'.

2.
Klopt het dat Defensie wil weten of de reflectanten "ooit aan scheiden of uit elkaar gaan hebben gedacht"? Klopt het dat Defensie de reflectanten ook vraagt te reageren op stellingen als "ik ben niet gelukkig met karaktertrekken van mijn partner", "ik heb het gevoel dat mijn partner me niet begrijpt" en "ik ben bang dat ik niet trouw blijf tijdens zijn afwezigheid"?

Ja, deze vragen maken deel uit van het onderzoek.

3.
Waarom heeft u de partners van de betreffende militairen gevraagd deze enquête in te vullen? Wat is de relevantie van deze onderzoeksgegevens voor Defensie?

De partners van militairen worden gevraagd deze vragenlijst in te vullen om kennis te vergaren over de invloed van uitzendingen op het welbevinden van partner en militair, de kwaliteit van de relatie, over de wijze waarop men steun krijgt van omgeving, de sociale netwerken en de thuisfrontorganisaties en over de psychosociale beleving van partners

Pagina 2/4

Ministerie van Defensie

gedurende verschillende fasen van de uitzending. Door middel van dit onderzoek kan meer inzicht worden verkregen in het mogelijke effect van uitzendingen op de relatie van militairen en hun partners. Indien noodzakelijk kan de thuisfrontzorg die Defensie aanbiedt aan militairen, hun partners en hun gezinnen op grond van de resultaten van het onderzoek, worden aangepast.

4.
Kunt u exact beschrijven hoe de gegevens worden verwerkt, door wie, waartoe ze worden gebruikt en hoe lang ze worden bewaard? 9.
Defensie belooft tegelijkertijd in een begeleidende brief de antwoorden vertrouwelijk te behandelen, terwijl partners die de enquête niet invullen na korte tijd een oproep krijgen om alsnog mee te medewerking te verlenen? Zo ja, hoe verklaart u dat? Klopt het dat alle vragenlijsten een uniek nummer hebben? Zo ja, hoe kunt u de anonimiteit dan garanderen? Zo neen, hoe kunnen de betreffende personen dan alsnog benaderd zijn?

De onderzoeksgegevens worden verwerkt in een anonieme database die de onderzoekster van de Nederlandse Defensie Academie beheert en analyseert. Het onderzoek zal resulteren in een dissertatie die naar verwachting in 2009 zal verschijnen. Daarnaast wordt het onderzoeksrapport benut voor advisering ten behoeve van het Personeelscommando. Inmiddels is een procedure in gang gezet om de onderzoeksgegevens geheel geanonimiseerd te verwerken. De begeleidende brief bij de enquête zal daarop worden aangepast en voortaan zullen alle potentiële respondenten een herinneringsbrief ontvangen.

Pagina 3/4

Ministerie van Defensie

5.
Acht u het opportuun dit soort intieme vragen aan partners van werknemers voor te leggen? Zo ja, wat rechtvaardigt deze inbreuk op de privacy door Defensie als werkgever?
6.
Waarom acht Defensie het nodig om maar liefst 123 vragen van bovengenoemde strekking te stellen? Waarom meent Defensie de betreffende personen zo uitgebreid te moeten bevragen?

Aan de respondenten wordt duidelijk gemaakt dat het hen uiteraard vrij staat de enquête in het geheel of gedeeltelijk niet te beantwoorden. Daarnaast worden de onderzoeksgegevens volledig geanonimiseerd verwerkt en is er dus geen sprake van inbreuk op de privacy. Een onafhankelijk onderzoeker is aangezocht om op korte termijn de enquêtevragen te toetsen aan de ethisch- wetenschappelijke criteria die bij dit type onderzoek gebruikelijk zijn.

7.
Wat zijn de consequenties voor partners en de betreffende militairen als de enquête niet wordt ingevuld?
8.
Acht u het mogelijk dat respondenten zich gedwongen voelen om de enquête in te vullen terwijl ze dat eigenlijk niet willen, omdat zij vrezen voor consequenties in de arbeidsverhouding van hun partner met Defensie? Zo neen, waarom niet? Zo ja, acht u het dan opportuun om de respondenten aan deze druk bloot te stellen? Wat betekent dit voor de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten?

Aan het niet invullen van de vragenlijst zijn voor partners en militairen geen consequenties verbonden. Aangezien respondenten de keuze hebben om volledig, gedeeltelijk of niet aan de enquête mee te doen, is er geen sprake van de uitoefening van druk. 1) De Telegraaf, 25 januari jl.

Pagina 4/4


---- --