Onbekend werk van Fons Olterdissen in RHC Limburg


Negen Maastrichtse komedies en drie historische drama's

MAASTRICHT, 20070305 -- De collectie archiefstukken van en over Fons Olterdissen (1865 - 1923) in het Regionaal Historisch Centrum Limburg is onlangs aangevuld met een aantal tot nu toe onbekende toneelstukken. Het gaat om liefst negen Maastrichtse komedies in een, twee of drie bedrijven en om drie historische drama's in het Nederlands. De historische werken behoren tot het vroege werk van Olterdissen.

De nieuwe aanwinsten zijn afkomstig uit de nalatenschap van Walter Darley (oud bestuurslid van Veldeke Kring Maastricht). Darley had de manuscripten op zijn beurt in bewaring gekregen van de historicus Charles Thewissen, die ze waarschijnlijk gekocht had van de neef van Fons Olterdissen (de zoon van zijn broer Guus). Deze neef had destijds ook het manuscript van de "Kapitein van Köpenick" verkocht, voor zestig gulden.

Olterdissen-kenner Hub Noten was wel op de hoogte van het bestaan van deze manuscripten. Noten heeft bij het schrijven van zijn boek "Jao diech höbs us aon 't hart gelege, het leven van Fons Olterdissen" (1996) gevraagd de komedies en historische drama's te mogen gebruiken. Thewissen gaf daar toen geen toestemming voor omdat het bestaan van het vroege werk in de wat gezwollen Hollandse taal de `mythe' Olterdissen misschien geweld zou aandoen.

Noten meldde verder dat na het schrijven van het boek meer nieuwe zaken aan het licht zijn gekomen die een nieuwe uitgave van "Jao diech höbs us aon 't hart gelege, het leven van Fons Olterdissen" zouden rechtvaardigen.
Zo is het bijzondere meubilair van Olterdissen getraceerd, blijkt een schilderij dat in het boek wordt toegeschreven aan Olterdissen geschilderd te zijn door Henri Govaerts, is veel informatie van de huishoudster van Olterdissen gekregen en zijn naspeuringen gedaan naar het waarheidsgehalte van verschillende verhalen rond de persoon van Olterdissen.

De aanwinst van het RHC Limburg omvat de volgende werken:

Een Koningsleven, Historisch drama, Onbekend.

De rode Kornalijn, Historisch drama, Bestaan bekend, origineel handschrift.

Andrada, de dochter van Decebal, Drama in twee bedrijven, Onbekend.

Andrada, de dochter van Decebal, Drama in drie bedrijven, Onbekend.

De twie bedroge noonke, Comedie in ein ak mit Zaank, Onbekend, inclusief bladmuziek.

Ein Vastenaoventsmop,Grap in ein akt. Bekend en gespeeld onder de titel `Carnaval 1900'.

Bereumd tegen wèl en daank, Comedie mèt zaank in ein ak. Onbekend.

Ein gezellige kamer, Comedie mèt zaank in ein ak. Onbekend
De Jeune Premier, Bleispeul in ein akt. Bekend en gespeeld.

Doris Smókschier, Comedie in twie akten. Onbekend.

De nuien Hier van 't Durp, Comedie met zaank en choeurs in ein ak.Onbekend.

Rech veur alle of Eine Socialist in de val. Comedie mèt zaank in ein ak, Onbekend.





Regionaal Historisch Centrum Limburg