Gemeente Ede

Nummer 40 / Ede, 07 maart 2007

Ede maakt werk van publieke dienstverlening

De gemeente Ede gaat de publieke dienstverlening verder verbeteren. Een MidOffice moet ervoor gaan zorgen dat alle gemeentelijke afdelingen hun informatie makkelijk digitaal kunnen delen. Doel is burgers, organisaties en bedrijfsleven nog beter te bedienen: waar iemand ook binnenkomt, een vraag of verzoek wordt altijd in behandeling genomen.

Met een MidOffice wordt de gemeente Ede beter toegankelijk, de dienstverlening sneller en gaan administratieve lasten en wachttijden voor burgers, organisaties en bedrijfsleven omlaag. Het digitale MidOffice zorgt ervoor dat alle gemeentelijke informatie altijd snel beschikbaar is.

Kennis delen
Voor baliemedewerkers van de gemeente Ede betekent dit dat zij veel vaker dan nu het geval is vragen of verzoeken kunnen behandelen. Zo wordt voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Gevolg is dat veel meer ambtenaren voor de hele gemeente Ede kunnen gaan werken en ze niet meer alleen verantwoordelijk zijn voor het werk van hun afdeling. Dit betekent dat medewerkers bereid moeten zijn kennis en ervaring te delen met collegas.

Voor de stapsgewijze invoering van een MidOffice is één miljoen euro beschikbaar. Daarnaast wordt uit bestaande budgetten nog 500.000 vrijgemaakt. De plannen zijn volop in voorbereiding. In de zomer van 2007 moet een uitvoeringsplan klaar liggen.

Aanbesteden
Ede treedt met de gemeenten Alphen aan de Rijn, Nieuwegein, Delft en Zoetermeer gezamenlijk op in het aanbestedingstraject, zodat de beste aanbiedingen voor een MidOffice op tafel komen. De vijf steden hebben gezamenlijk een Programma van Eisen opgesteld, waarbij voor iedere gemeente ruimte was eigen wensen in te vullen.
Bij de ontwikkeling van het MidOffice is EGEM betrokken, een kennisplatform voor gemeentelijke vraagstukken rond informatievoorziening en elektronische dienstverlening. EGEM ondersteunt gemeenten bij het verbeteren van hun dienstverlening door inzet van informatie- en communicatie technologie.
---