Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Februari

---

Koningin 8 maart 2007 bij start vierde International Polar Year (IPY) in Nederland

Hare Majesteit de Koningin is donderdagmiddag 8 maart in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden aanwezig bij de start van het vierde International Polar Year (IPY) in Nederland.

Het pooljaar stimuleert internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten over de poolgebieden.

Het internationale pooljaar vindt sinds 1882 voor de vierde keer plaats. Meer dan 50.000 mensen uit 60 landen werken mee aan dit internationale jaar. Zij zijn werkzaam bij onderzoeksprojecten vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder glaciologie, oceanografie, ecologie en de menswetenschappen. De menswetenschappen zijn voor het eerst in het IPY prominent aanwezig. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen doen historisch onderzoek naar menselijke exploitatie van natuurlijke hulpbronnen op Spitsbergen. Daarnaast hebben inheemse volkeren uit het noordpoolgebied een plek in het IPY. Inheemse organisaties nemen deel aan wetenschappelijk onderzoek, maar ook zijn de historie, taal en sociale structuren van de inheemse bevolking onderwerp van onderzoek. Ook worden gedurende het pooljaar culturele en educatieve projecten georganiseerd.

Kennisoverdracht en een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden voor de samenleving is een van de aandachtsgebieden tijdens het IPY 2007-2008. Het publiek wordt betrokken bij de onderzoeksinspanningen door middel van tentoonstellingen, lezingen en educatieve projecten. Zo vindt in het Natuurmuseum Fryslân de tentoonstelling Bestemming Antarctica plaats, een hommage aan de in 2004 overleden natuurfotograaf Flip de Nooyer.

Bij de start van het IPY houdt onder andere de minster van Buitenlandse Zaken en Financiën van Groenland, de heer Motzfeldt, een toespraak. Daarnaast voert het Noord Nederlands Orkest de Antarctica Symfonie van Sir Peter Maxwell Davies uit.

2 februari 2007
© RVD