Stichting Bouw Research

Cahier A2 -

Gezonde verlichting in gebouwen

Voor de verlichting in gebouwen is meestal maar weinig aandacht bij het ontwerpen en realiseren. Gezonde verlichting kan de stemming, de alertheid en de concentratie van medewerkers verbeteren. Dat heeft recent onderzoek aangetoond. Daarmee is licht dus van invloed op de productiviteit en op het maken van fouten tijdens het werk. Dit cahier zet uiteen waarom goede verlichting van belang is en hoe dit kan worden gerealiseerd.

Auteur A.M.C. Schoutens - MediluX BV
Artikelnummer 801.A2.06
ISBN-10 90-5367-447-0
ISBN-13 978-90-5367-447-5
Prijs ¤ 35,00
Datum van publicatie 8 maart 2007
Bestel

Achtergrond informatie

Achtergrondinformatie
Het oog doet veel meer dan alleen maar kijken. Het is ook van vitaal belang voor een groot aantal fysiologische en psychologische processen. Als basis voor de huidige verlichtingsniveaus geldt slechts dat werkzaamheden visueel goed zijn uit te voeren. Ten opzichte van daglicht is de rol van kunstlicht echter van beperkte invloed: 100-300 lux tegen 1000-3000 lux bij daglicht. Dat is te weinig om ook tegemoet te komen aan de biologische lichtbehoeften. De huidige normen voor verlichting voldoen dus niet. In een recente studie is becijferd dat door verlichting, die de biologie onvoldoende stimuleert, jaarlijks 4 miljard schade ontstaat door verminderde productiviteit, meer fouten en hoger ziekteverzuim.

Dit cahier geeft meer inzicht in de werking van het oog en van licht. Er zijn heldere aanbevelingen voor 'gezonde' verlichting op uiteenlopende werkplekken, van kantoor en industrie tot gezondheidszorg. Voorbeelden, onder meer van het Interpolis-kantoor in Tilburg, laten zien hoe verlichting in een ideale situatie eruit kan zien.