Wageningen Universiteit

ondernemersprijs voor drijvende kracht achter miljardenbedrijf vion Wageningse Ondernemersprijs voor drijvende kracht achter miljardenbedrijf VION

6 mrt 2007

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P020

Ir. Daan van Doorn is de winnaar van de Ondernemersprijs 2007 die het Wageningen Universiteits Fonds vierjaarlijks uitlooft. De voorzitter van de Raad van Bestuur van VION N.V. in Best ontvangt de prijs vanwege zijn doorslaggevende bijdrage aan de uitbouw van VION tot één van de grootste vleesbedrijven in Europa. De jury kent een eervolle vermelding toe aan Piet Mazereeuw, voormalig Algemeen Directeur van ENZA Zaden, die het bedrijf heeft ontwikkeld tot een internationaal vooraanstaande onderneming in de groenteveredeling. De winnaars ontvangen de prijs tijdens de viering van de dies natalis van Wageningen Universiteit op 9 maart.

Daan van Doorn is sinds zijn aantreden in 1983 de drijvende kracht bij de ontwikkeling van de onderneming VION en de voorgangers van dit bedrijf, waaronder Dumeco. VION is marktleider in Europa op het gebied van bloedproducten, dierlijke eiwitten en vers rundvlees en bezet een tweede positie in vers varkensvlees. Wereldwijd is VION de een na grootste in gelatineproducten. De onderneming heeft een omzet van ⬠7,5 miljard en 15.500 medewerkers in dienst.

In 1983 richtte het bedrijf zich voornamelijk op de verwerking van kadavers en slachtbijproducten in Nederland en had een omzet van ca. ⬠80 miljoen. In de jaren â80 en â90 groeide de onderneming via acquisities en uitbreiding. Vanaf 2003 is een nieuwe strategische fase ingezet met het opbouwen van een positie in de Europese versvleesmarkt. De strategie van VION steunt op drie belangrijke pijlers: innovatie, operational excellence en duurzaamheid. Met name de aandacht die het bedrijf besteedt aan duurzaamheid spreekt erg aan. Daarbij gaat het om zaken als het verstandig gebruik van natuurlijke hulpbronnen, de respectvolle omgang met dieren en milieuzorg in de ruimste zin van het woord.

Daan van Doorn heeft hiermee een enorme prestatie neergezet. Dit is des te opmerkelijker omdat hij dit heeft gerealiseerd in een periode dat de sector nagenoeg door iedereen was opgegeven. Hij heeft de stap voorbereid en uitgevoerd tegen alle marktsignalen in. Dat tekent de ware ondernemer, aldus de jury die oordeelt dat Daan van Doorn door zijn successen een icoon van het agrarisch bedrijfsleden in Nederland is geworden.

Eervolle vermelding
Met de eervolle vermelding aan Piet Mazereeuw wil de jury zijn bijzondere waardering tot uitdrukking brengen, en de voorbeeldwerking onderstrepen die van zijn aanpak uitgaat. Piet Mazereeuw is een toonbeeld van een ondernemer, die op gedreven en tegelijk zeer degelijke wijze het bedrijf ENZA Zaden heeft ontwikkeld van een bescheiden Nederlandse zaadhandel tot een internationaal vooraanstaand groenteveredelingsbedrijf. Met een omzet van ca. ⬠120 miljoen behoort ENZA tot de meest succesvolle groentezaadveredelingsbedrijven in de wereld.

Piet Mazereeuw is een innovatieve ondernemer die op zeer goede wijze gebruik heeft gemaakt van de kennis die in Wageningen en elders is ontwikkeld. Hij heeft niet alleen de veredeling in het bedrijf, in 1938 door zijn vader opgericht, geïnitieerd maar was ook de stimulator voor het introduceren van nieuwe technologieën in het onderzoek. Piet Mazereeuw is mede-oprichter van het plantenbiotechnologiebedrijf Keygene N.V. in Wageningen. Thans is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van ENZA Zaden te Enkhuizen.

Het Wageningen Universiteits Fonds stelt zich ten doel âhet bevorderen van de bloei van Wageningen Universiteitâ. In dat kader reikt het fonds bij gelegenheid van de dies natalis van de Universiteit (9 maart) telkens één specifieke prijs uit. Naast de Ondernemersprijs zijn dit resp. de Onderzoeksprijs, de Outstanding Alumnus Award en de Persprijs.