Eigen Huis: WOZ-waarde kan lagere hypotheeklast opleveren


09.03.2007 / 10:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 9 maart 2007

Eigen Huis: Hogere WOZ-waarde kan lagere hypotheeklast opleveren

Een hogere WOZ-waarde kan lagere hypotheeklasten opleveren. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en missen daardoor een mogelijk maandelijks rentevoordeel.

Woningbezitters met een tophypotheek kunnen bij voldoende stijging van de WOZ-waarde van hun huis in aanmerking komen voor een iets lagere hypotheekrente. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat alle hypotheekaanbieders -met uitzondering van Argenta- bereid zijn de rente- of top-opslag op de vastgestelde hypotheekrente te schrappen als de waarde van de woning voldoende is gestegen. Bij de ene geldverstrekker is dat aan het einde van de rentevaste periode, bij de andere geldverstrekker kan de consument daar ook tussentijds om vragen.

De nieuwe WOZ-waarde, die samen met de belastingaanslag van de gemeente deze dagen bij iedere woningbezitter in de bus valt, vormt hiervoor een goede indicatie. Ongeveer driekwart van de hypotheekaanbieders accepteert de nieuwe WOZ-waarde als voldoende bewijs, waardoor een aparte en kostbare taxatie niet nodig is. Het (bruto)rentevoordeel van het schrappen van een top-opslag kan oplopen tot 0,4%, wat enkele honderden euro's per jaar in rente kan schelen.

Een rente- of top-opslag wordt doorgaans in rekening gebracht als de oorspronkelijke hypotheeklening hoger is dan 75% van de executiewaaarde van de woning. De opslag is een vergoeding voor het hogere risico dat de geldverstrekker loopt bij hoge financieringen. Indien de verhouding tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheek gunstiger wordt door een waardestijging, kan dat aanleiding zijn om één of meer rente-opslagen te schrappen. Als een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is afgesloten, komt een renteopslag niet voor.

De nieuwe WOZ-waarde heeft 1 januari 2005 als peildatum. Omdat de waarde van woningen sindsdien verder is gestegen, is het te overwegen om bij een onvoldoende hoge WOZ-waarde een actuele waardetaxatie te laten uitvoeren om te renteopslag te laten vervallen. In voorkomende gevallen raadt Vereniging Eigen Huis woningeigenaren aan de hypotheekpapieren te controleren en contact op te nemen met de geldverstrekker of tussenpersoon waar de hypotheek is afgesloten.

Op www.eigenhuis.nl/renteopslag staat een overzicht van de voorwaarden voor het schrappen van een renteopslag bij verschillende hypotheekaanbieders en een overzicht van de gemiddelde waardestijging per gemeente.

WOZ-stijgers en dalers

Een paar opvallende stijgers en dalers van gemeentelijke WOZ-waarden staan hieronder. De cijfers tonen gemiddelden, zelfs binnen een gemeente kunnen verschillen optreden. Op www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/Persberichten/ staat een lijst met alle tot nu toe bekende stijgingspercentages.

Stijgingen

Grootegast (Gr) + 22%, Naarden (NH) + 19%, Veere (Zl) + 18%, Kollumerland (Fr) + 17%, Middelburg (ZL) + 17%

Daling of geen waardestijging

Cranendonck (Nb) -4%, West Maas en Waal (Gl) -2%, Uithoorn (NH) -2%, Heeze-Leende (NB) 0%, Rozendaal (Gl) 0%, Terschelling (Fr) 0%, Amsterdam (NH) 0%


Noot voor de redactie,