VVD



9-3-2007

VVD stelt vragen over vijf keer stemmen

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft een verslaggever van de Metro maar liefst vijf keer gestemd. Van deze vijf keer heeft hij vier keer in hetzelfde stembureau gestemd.

Er werd door deze 34-jarige verslaggever zowel een stempas van een jonge vrouw gebruikt als van een 54-jarige. Men vroeg hem niet naar zijn legitimatiebewijs, aldus het artikel in de Metro van 8 maart 2007. Metro bericht dat frauderen tijdens de verkiezingen blijkbaar kinderlijk eenvoudig is.

VVD-Kamerlid Laetitia Griffith heeft met verbazing kennis genomen van het artikel en heeft besloten vragen aan de minister voor Binnenlandse Zaken te stellen. Griffith: "Ik vraag me af hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe vaak het bij de afgelopen verkiezingen voor is gekomen."
Verkiezingen moeten volgens het liberale Kamerlid zuiver en volgens de wet geschieden: "De overheid moet alles in het werkstellen om fraude te voorkomen. Iedereen heeft zijn identiteitsbewijs bij zich, het is daardoor een kleine moeite om vóór het stemmen de kiezer om legitimatie te vragen. Ik wil van de minister weten wat zij daarvan vindt en hoe zij zal voorkomen dat er meerdere keren door dezelfde persoon gestemd wordt", aldus Griffith.

8 maart 2007

Laetitia Griffith: l.griffith@tweedekamer.nl

Hieronder vindt u de schriftelijke vragen:

Schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken van het lid Griffith (VVD) over het meerdere keren stemmen van dezelfde persoon tijdens de Verkiezingen voor de Provinciale Staten.


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel genaamd `Verslaggever stemt vijf keer: controle op fraude ontbreekt'?


2. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een en dezelfde persoon vijf keer heeft kunnen stemmen waarvan vier keer in hetzelfde stembureau?


3. Hoe vaak is het bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezing voorgekomen dat iemand tevergeefs meerdere keren heeft geprobeerd te stemmen?


4. Welke instructies krijgen de medewerkers van de stembureaus ten aanzien van het vragen naar legitimatie? En hoe vaak is er de afgelopen Provinciale Statenverkiezing daadwerkelijk naar identiteitsbewijzen van stemmers gevraagd?


5. Wat doet de overheid om te voorkomen dat stemmers meerdere stemmen uitbrengen? Vindt u dit voldoende?


6. Bent u van mening dat voortaan iedere stemgerechtigde zich voorafgaand aan het stemmen moet legitimeren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u hiertoe ondernemen?


7. Deelt u de mening dat de overheid alles in het werk moet stellen om dit soort fraude die de kern van de democratie raakt, te voorkomen? Welke stappen bent u van plan daartoe te ondernemen?


8. Is er in het geval zoals beschreven in het artikel sprake van een strafbaar feit? Bent u bereid hiernaar onderzoek te laten verrichten en de Tweede Kamer hierover te informeren?