Gemeente Delfzijl

Gemeente start met bel-parkeren

Dinsdag 13 maart zal wethouder Roel van der Molen het startsein geven voor een proef met bel-parkeren.

De wethouder zal om 13.30 uur op het Johan van den Kornputplein als eerste gebruiker via zijn mobiele telefoon een parkeerplaats betalen.

Het bel-parkeren wordt op wens van de gemeenteraad ingevoerd. Het betekent een verbetering van het betaal- en gebruiksgemak. Iemand die zijn auto in het centrum van Delfzijl parkeert, hoeft de benodigde parkeertijd niet meer van te voren in te schatten, naar de parkeerautomaat te lopen en over voldoende kleingeld te beschikken. Deelnemers kunnen met hun mobiele telefoon een landelijk telefoonnummer bellen en dienen alleen het nummer van het tariefgebied van de straat waar de auto staat in te toetsen. Deze tariefgebieden worden doormiddel van zonenummers op de borden boven de parkeerautomaten aangegeven. Als men na verloop van tijd zijn parkeerplaats verlaat, is een telefoontje voldoende om de teller stop te zetten. De handhaving geschiedt via een online verbinding met een database waarbij wordt gecontroleerd of aan de betaalverplichting wordt voldaan. Aan het eind van de maand wordt via een automatische incasso het parkeergeld afgeschreven.

Het bestaande systeem met betaalautomaten blijft bestaan. Het bel-parkeren is feitelijk niets anders dan een extra betaaloptie naast de bestaande mogelijkheden. Met het nieuwe systeem verwacht de gemeente de winkeliers in het centrum tegemoet te komen, omdat het voor bezoekers makkelijker wordt gemaakt langer in Delfzijl te verblijven. Voor de gemeente is het voordeel dat er minder geld in de parkeerautomaten komt. De parkeertarieven zijn gelijk aan die van de automaat. De proef wordt over een jaar geëvalueerd.

De gemeente werkt bij het bel-parkeren samen met het bedrijf Park-line. Een uitvoerige toelichting op hoe het bel-parkeren in zijn werk gaat is te vinden op de website van Parkline (www.parkline.nl). Bel-parkeren is al mogelijk in de gemeenten Groningen, Amsterdam, Haarlem, Leiden, Den Haag (incl. Scheveningen), Delft, Rotterdam, Schiedam, Roosendaal, Bergen op Zoom, Eindhoven, Nijmegen, Deventer en Oldenzaal. Mensen die zich bij Park-line hebben aangemeld, kunnen ook in bovengenoemde steden met hun mobiele telefoon hun parkeergeld betalen.