Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG verleent 22 keurmerken aan benchmarks

09.03.2007

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 9 maart 2007 reikte Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG voor de tweede keer keurmerken uit aan gemeentelijke benchmarks. 31 benchmarks werden getoetst, aan 22 werd een keurmerk verleend.

Onder leiding van Henk Wesseling, voorzitter van de Stuurgroep Benchmarking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en tevens gemeentesecretaris van Dordrecht, werden 31 benchmarks getoetst aan verschillende kwaliteitscriteria. Leren door uitwisseling van informatie en kennis staat hierbij centraal. Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van VNG, reikte namens het VNG-bestuur 22 keurmerken uit aan onder andere de volgende benchmarks: Wet werk en bijstand door benchmarkaanbieder SGBO en StimulanSZ, bouw- en woningtoezicht door Zenc, omvang ambtelijk apparaat gemeenten door Berenschot en publiekszaken door TNS NIPO en SGBO.

Deze vier benchmarks nemen een speciale plek in. Zij werden uit de vijver van gekeurmerkte benchmarks geselecteerd als eerste van Familie van Benchmarks. Deze familie moet uitgroeien tot een samenhangend basispakket van benchmarks, die gezamenlijk de belangrijkste gemeentelijke terreinen afdekken en met name startende gemeenten focus bieden.

Kerncijfers uit deze familie van benchmarks zullen te raadplegen zijn in de database op de site www.watdoetjegemeente.nl in wat doet je gemeente van het zogenoemde benchmarkhuis. Deze database geeft inzicht in gemeentelijke prestaties. Een rapport van een gemeente op hoofdlijnen is op te vragen in hetzelfde benchmarkhuis onder waar staat je gemeente. Ten slotte is een geactualiseerde Gids Gemeentelijke Benchmarks in te zien onder hier verbetert een gemeente. Onder het motto Vergelijken, leren, verbazen en verantwoorden biedt www.watdoetjegemeente.nl daarmee een samenhangend benchmarkinstrumentarium.

De VNG vindt benchmarking een goed kwaliteitsinstrument. Met benchmarking kunnen gemeenten namelijk hun prestaties meten en die vergelijken met de prestaties van andere gemeenten. Dit biedt vervolgens concrete aanknopingspunten om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Daarnaast kunnen gemeenten met benchmarking verantwoording afleggen over hun prestaties. Door keurmerken te verlenen, komt er een classificatie in het gemeentelijke benchmarkaanbod. Dit stimuleert gemeenten mee te doen aan kwalitatief hoogwaardige benchmarks. Samen met alle gemeenten stáát de VNG tenslotte voor de kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur.

Den Haag, 9 maart 2007