ABVAKABO FNV

Cao Volker Wessels Telecom afgewezen

Op maandag 4 maart hebben de bonden de werkgever geïnformeerd over de uitkomst van de (schriftelijke) ledenraadplegingen. De leden hebben in meerderheid het akkoord afgewezen.

Tijdens de ledenbijeenkomsten is stilgestaan bij de economische ontwikkeling van het bedrijf. De bedrijfsresultaten en de contracten met KPN zijn de uitvoerig besproken. De huidige situatie waarin het bedrijf verkeert, laat een matige loonontwikkeling toe. Juist dit onderwerp van het akkoord, de matige loonontwikkeling, was een reden om het akkoord af te wijzen. Daarnaast zetten de leden vraagtekens bij de gepresenteerde cijfers.

De werkgever heeft de argumenten van de leden aangehoord en blijft bij het standpunt dat er op dit moment geen ruimte is voor een normale loonontwikkeling. Daarnaast zijn de gepresenteerde cijfers volgens de werkgever een correcte weergave van de werkelijke cijfers. Deze cijfers tonen aan in welke moeilijke markt het bedrijf en de mensen moeten presteren.

De werkgever is van mening dat een hogere loonstijging de resultaten van het bedrijf verder onder druk zet en op termijn heeft dat gevolgen voor de werkgelegenheid binnen het bedrijf. De werkgever vindt het een net akkoord en ziet geen reden de onderhandelingen te hervatten.

Gezien het afwijzen van het akkoord door de leden van de bonden en de weigering van de werkgever om te onderhandelen is er een patstelling. Op dit moment heeft dat nog geen gevolgen voor de cao. De huidige cao blijft van kracht tot 1 februari 2008.

Waarom 1 februari 2008?

De activiteiten van Volker Wessels Telecom vallen formeel onder de MTB cao (Metaal en Techniek Bedrijven). Deze cao is een ge-AVV-de cao (Algemeen Verbonden Verklaarde). Dat houdt in dat alle bedrijven met dezelfde activiteiten verplicht zijn de MTB-cao uit te voeren. De MTB-cao is een minimum-cao en is op een aantal punten slechter dan de huidige cao voor Volker Wessels Telecom. De huidige MTB-cao loopt op 1 februari 2008 af. Wanneer er geen nieuwe cao komt voor Volker Wessels Telecom, dan vallen de werknemers automatisch onder de MTB-cao na 1 februari 2008, met alle gevolgen van dien, bijvoorbeeld het vervallen van uitzicht op VUT aangezien dit niet in de MTB-cao geregeld is.

Gezien deze situatie nodigt ABVAKABO FNV de leden uit om over de ontstane situatie te praten. Tijden die vergadering wordt bekeken welke stappen we moeten nemen om uit de patstelling te komen en te zorgen dat er weer een nieuwe cao voor Volker Wessels Telecom komt. Het is een besluitvormende vergadering. De reiskosten worden vergoed.

Alle leden worden, gezien de ernst van de situatie, nadrukkelijk uitgenodigd op:

Woensdag 14 maart 2007
Van 19.00 tot 21.00 uur
In het vergadercentrum van ABVAKABO FNV
Oudenoord 170 te Utrecht