Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

09-03-2007

Verpleegkundige krijgt waarschuwing van tuchtrechter

Een 8-jarig meisje wordt door de KNO-arts geopereerd aan haar oor. Het patiëntje heeft een spina bifida, diverse andere aandoeningen en een ventriculo-peritoneale drain. Na de operatie blijkt de pijnmedicatie onvoldoende te helpen. De verpleegkundigen besluiten het meisje temgesic te geven op basis van een zogenaamd 'temgesic-protocol'. Na een tweede tabletje temgesic valt ze in slaap.Vlak voor middernacht wordt het meisje levenloos aangetroffen. Ze wordt vergeefs gereanimeerd.

De ouders dienen tegen de verpleegkundige die het 2^de tabletje temgesic heeft gegeven, een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege Zwolle. Ze verwijten de verpleegkundige dat zij zonder overleg met een arts en zonder te beschikken over het medisch dossier, op basis van een conceptprotocol Temgesic heeft toegediend.

Het RTC verklaart de klacht gegrond. De verpleegkundige heeft niet constructief gecommuniceerd met de arts over de pijnmedicatie. Ze heeft gehandeld op basis van een rommelig, ongedateerd conceptprotocol en ze heeft onbekwaam -dus onbevoegd- gehandeld. Bekwaamheid houdt o.a. in: bekend zijn met eventuele complicaties van de handeling. Dat vraag kennis van de gezondheidssituatie van de patiënt. De verpleegkundige was daarvan onvoldoende op de hoogte. De verpleegkundige krijgt een waarschuwing.

naar de geredigeerde uitspraak
« Terug naar tuchtrecht
Klik hier