Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 9 maart 2007

Oud-minister Veerman hoogleraar aan Wageningen Universiteit en Universiteit van Tilburg

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

De Universiteit van Tilburg en Wageningen Universiteit zijn voornemens dr. Cees Veerman, voormalig minister van LNV, te benoemen tot deeltijdhoogleraar. Veerman gaat zich aan beide universiteiten richten op duurzame plattelandsontwikkeling vanuit Europees perspectief. Voor hij minister werd, was Veerman bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en daarvoor hoogleraar Agrarische bedrijfseconomie en -sociologie aan de Universiteit van Tilburg.

Dit nieuws maakte rector magnificus prof. Martin Kropff van Wageningen Universiteit bekend tijdens de 89ste Diës van Wageningen Universiteit op vrijdag 9 maart 2007.

In Wageningen gaat professor Veerman een bijzondere leerstoel bekleden die mede mogelijk is gemaakt door het Wageningen Universiteits Fonds. In Tilburg wordt hij gewoon hoogleraar op initiatief van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Bij beide aanstellingen gaat het om een tijdsbesteding van zes uur per week. Beide universiteiten verwachten binnenkort de benoeming van dr. Veerman formeel te bekrachtigen.
Vooruitlopend op de definitieve formulering van zijn leeropdracht heeft Veerman te kennen gegeven in zijn onderzoek en onderwijs vooral
- aandacht te willen schenken aan Europese samenwerking rond grensoverschrijdende issues zoals energiebeleid, klimaatbeleid en voedselbeleid.

In het licht van de ontwikkelingen in Europa, zo oordelen de initiatiefnemers, is er behoefte aan een leerstoel die aandacht besteedt aan de samenhang tussen vraagstukken op het gebied van landbouw, ruimtelijke ordening, natuur en milieu en water op het Europese platteland aan de ene kant, en de sociale en economische opgaven in deze gebieden aan de andere kant. Beide universiteiten zijn van oordeel dat zij met dr. Cees Veerman behalve een goede wetenschapper ook iemand in huis halen met grote kennis van zowel het landbouwbedrijfsleven als het Europese landbouwbeleid. Zij vinden benoeming van hem een verrijking van het onderwijsaanbod van beide wetenschappelijke instellingen.

Dr. C.P. (Cees) Veerman (Nieuw-Beijerland, 1949) was van 2002 tot 2007 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Van 1997 tot 2002 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en leidde hij het fusieproces tussen de toenmalige Landbouwuniversiteit Wageningen en de Dienst Landbouwonderzoek (DLO) tot Wageningen UR. Van 1989 tot 1997 was hij hoogleraar Agrarische bedrijfseconomie en -sociologie aan de Universiteit van Tilburg en hij stond aan de wieg van het in 1996 ontstane veilingbedrijf 'The Greenery'. Veerman studeerde economie in Rotterdam en promoveerde in 1983 in Wageningen.

Noot voor de pers
Op dit bericht berust een EMBARGO tot het moment van officiële bekendmaking, vrijdag 9 maart, 16:30 uur!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van het Wageningen Universiteits Fonds, ir. Rob Tazelaar, tel: 026339 2341, e-mail: wuf@wur.nl, met Bouke de Vos, persvoorlichter Wageningen UR, tel: 0317 480 180, e-mail: Bouke.devos@wur.nl of met persvoorlichter drs. Pieter Siebers van de Universiteit van Tilburg, tel: 013 466 2004, email: p.h.c.siebers@uvt.nl.

UvT Persbericht