GroenLinks in de Europese Unie

GroenLinks: de gloeilamp gaat eraan

GroenLinks is verbaasd over de uitspraak van premier Balkenende dat een verbod op de gloeilamp "te fors" is. De klimaatambities van de Europese regeringsleiders liggen al te laag. Het is onverstandig dat de premier nog verder op de rem trapt.

GroenLinks heeft gemengde gevoelens over het resultaat van de eurotop over klimaat en energie. Maar de conclusies van de top vragen terecht om 'een aanzienlijke verbetering van de energie-efficientie. Deze tekst, waarmee ook Balkenende heeft ingestemd, nodigt de Europese Commissie expliciet uit om spoedig wetsvoorstellen in te dienen die "strengere energie-efficiëntievoorschriften" voor alle vormen van verlichting afkondigen.

"Als de premier een verbod op de gloeilamp al te fors vindt, realiseert hij zich kennelijk niet wat er allemaal nodig is om de klimaatdoelen van de eurotop te realiseren", zegt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Zij wijst erop dat het Europees Parlement meebeslist over productvoorschriften. 'Ik heb goede hoop dat er een meerderheid in het parlement te vinden is voor een verbod op de gloeilamp, naar Australisch voorbeeld. Spaarlampen zijn vele malen efficiënter; de aanschaf betaalt zich terug. De gloeilamp gaat eraan."

Premier Balkenende heeft vandaag ook gepleit voor de bouw van een "schone kolencentrales" in Nederland, waarbij de kooldioxide-uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen in de grond. De techniek van CO2-opslag staat echter nog in de kinderschoenen. Wijnand Duyvendak, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, waarschuwt dat het voornemen van Balkenende er niet toe mag leiden dat we met een vuile centrale worden opgescheept: "Geen kolencentrale zonder CO2-opslag".

Om te voorkomen dat de klimaatverandering rampzalige gevolgen heeft voor mens en natuur, moeten de industrielanden in 2020 30% minder broeikasgassen uitstoten. De Europese regeringsleiders erkennen dat, maar zijn niet bereid om verder te gaan dan 20% zolang andere industrielanden niet meedoen. GroenLinks betreurt dit gebrek aan verantwoordelijkheid en leiderschap. "Het laatste woord over deze reductiedoelstelling mag nog niet gezegd zijn", vindt Duyvendak. "Het Europees Parlement is medewetgever bij milieubeleid. Het moet dus ook de kans krijgen om de doelstellingen die de regeringsleiders vandaag hebben afgesproken aan te scherpen." Het Europarlement wil dat de EU zich eenzijdig vastlegt op een uitstootvermindering van 30% in 2020.

De aparte doelstelling van 20% hernieuwbare energie in 2020 ziet GroenLinks ook graag aangescherpt, tot 25%. "Maar hoe dan ook vergt dit doel een inspanning van alle 27 EU-landen", beklemtoont Buitenweg. "De conclusies van de eurotop dreigen door een land als Frankrijk, met veel kerncentrales, te worden aangegrepen als excuus om minder te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Dat ondermijnt de onderlinge solidariteit die Europa nodig heeft om haar voortrekkersrol waar te maken."