Onaantrekkelijk uiterlijk voornaamste reden dumpen date


OOSTERHOUT, 20070309 -- Actief op de datingmarkt en niet gezegend met het uiterlijk van een filmster of fotomodel? Grote kans dat een eerste afspraakje meteen de laatste is. Een onaantrekkelijk uiterlijk blijkt de voornaamste reden te zijn om een potentiële relatiekandidaat direct te dumpen. Het slechte nieuws wordt overigens in bijna de helft van de gevallen wel op een nette, definitieve manier gebracht zodat valse hoop is uitgesloten. Dit blijkt uit een recent gehouden onderzoek door Online Magazine Singlessite waaraan 511 mannen en vrouwen deelnamen.

Afknappers in de praktijk
Praktijkervaring is er genoeg. Zo heeft 80 procent van de ondervraagden een of meerdere keren iemand gedumpt na een eerste date. Hoewel `lelijk' en `onaantrekkelijk' de voornaamste redenen zijn om iemand direct te dumpen, komt het hebben van totaal verschillende interesses op een aardige tweede plaats. Afknappen op een onverzorgd uiterlijk en `ander niveau' nemen gezamenlijk een derde positie in. De onsmakelijke mondgeurtjes, zweetlucht, constant over ex of zichzelf praten, alleen interesse in snelle seks en slechte communicatieve vaardigheden blijven steken in de middenmoot. Te laat komen of continu lachen om eigen grappen is voor slechts 2 procent een reden om de persoon in kwestie aan de dijk te zetten.

Dumptactiek
Blijkt overduidelijk dat het niets gaat worden? Dan laat bijna de helft van de ondervraagden dit op nette, duidelijke en definitieve wijze weten. Gewoon eerlijk zeggen dat er geen klik is wordt door de ondervraagden dan ook veelvuldig genoemd. Bijna 30 procent faked een gezellige date en laat vervolgens niets meer van zich horen of maakt er een eind aan via SMS. In 6 procent van de gevallen zit men de date niet eens uit en stapt men, al dan niet met een smoes, gewoon op.

Bot or not?
Hoe tactvol wordt de afwijzing eigenlijk overgebracht? Op deze vraag liet 15 procent weten volledig eerlijk te zijn, soms op het botte af. De rest geeft er de voorkeur aan de boodschap af te zwakken. Ze laten bewust dingen achterwege of houden het erg vaag. Een andere favoriete methode is om het vooral bij zichzelf te houden. Door te zeggen nog niet toe te zijn aan een nieuwe relatie komt men eenvoudig van een date af zonder die voor het hoofd te stoten. Als de ondervraagden zelf worden gedumpt, laat dit ze niet altijd onberoerd. Ruim een derde zegt hierdoor van slag te zijn. Nog eens een derde gaat hier wat luchtiger mee om. Nieuwe ronde, nieuwe kansen is hier het motto. Slechts 10 procent laat weten de eerste periode na een afwijzing helemaal niet meer te willen daten.





Ingezonden persbericht