Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Scholieren lezen nog steeds massaal boeken

Amsterdam, 8 maart 2007 ­ Ondanks berichten dat jongeren geen interesse meer zouden hebben in het lezen van boeken, leest 80% van hen boeken! Bovendien zeggen bijna alle lezers dat ze evenveel of meer zouden gaan lezen, als ze het helemaal zelf mogen bepalen (89 procent)! Dit blijkt uit onderzoek onder bezoekers van Schoolweb.nl. Slechts 11% zou minder willen lezen. Gemiddeld lezen ze 2 uur per week in leesboeken, tijdschriften vallen hier niet onder. Opvallend is wel dat jongens vaker 'nooit lezen' dan meisjes (resp. 21% versus 13%). In de onderbouw leest 13% nooit, tegen 21% in de bovenbouw. Opvallend is dat 90% van de vwo'ers leest, 80% van de vmbo'ers en 'slechts' 73% van de havisten.

Twee derde geeft dan ook aan dat ze lezen 'voor mijn plezier' en is daarmee ook de belangrijkste reden voor hen om te lezen (66%). Ook hier is een groot verschil tussen jongens en meisjes: 50% van de jongens leest voor zijn plezier, terwijl dit geldt voor maar liefst 82% van de meisjes. Op de tweede plaats komt voor school/ mijn studie met 45%. Op een gedeelde derde plaats staan 'omdat het goed is voor mijn algemene ontwikkeling' en 'om er iets van te leren' (beide 27%). Lezen komt niet alleen vaker voor onder meisjes, ze hebben ook vaker geld over voor nieuwe boeken dan jongens (resp. 55% tegen 24%). De meeste scholieren gaan naar de bibliotheek of mediatheek (66%) om aan boeken te komen. Maar regelmatig worden nieuwe boeken gekocht of lenen ze boeken van hun ouders en/ of van vrienden.

Schoolweb.nl

Schoolweb.nl is dé internetsite voor iedereen die zich bezighoudt met studiekeuze en loopbaanoriëntatie. De site bevat onder meer het Studie Keuze Programma met beschrijvingen van alle mbo-, bachelor- en masteropleidingen, informatie over studiekeuze, studeren, op kamers wonen, financiën, studentensteden en studies en cursussen in het buitenland. Tevens kunnen bezoekers brochures aanvragen bij alle onderwijsinstellingen in Nederland. De website is ook een extranet voor decanen en onderwijsvoorlichters.

Malmberg Amsterdam
Educatieve Uitgeverij Malmberg ondersteunt jongeren en scholieren in de leeftijdskolom van 11 t/m 20 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes in studie en leven. Voor deze doelgroepen heeft Malmberg onder haar merken B-zik, TKMST, Schoolweb.nl en Studie Beurs een veelvoud van producten ontwikkeld waarmee de onderwijswereld, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden hun doelgroepen optimaal bereiken.

#####