D66

Geen nationale denkkaders en vrijblijvendheid bij milieu-ambities EU

9 maart 2007, 18:22

Vrijdag 9 maart kwamen de regeringsleiders van de Europese Unie tot een overeenkomst over klimaatbeleid en schone energie. Afgesproken is in 2020 20% energie te besparen en te streven naar 20 tot 30% schone energie. D66 maakt zich zorgen om de uitvoering van die plannen. Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66: Het zijn fraaie doelstellingen, maar er zitten vele adders onder het gras. Zo zijn de doelstellingen niet bindend en wordt de uitvoering volledig aan de nationale lidstaten overgelaten. Wil de overeenkomst van vandaag ook echt waarheid worden, dan moet Europa echt doorpakken.

D66 heeft daarom het initiatief genomen om te komen tot een nieuwe verdragstekst voor schone energie. In een dergelijk nieuwe verdragstekst moeten de Europese lidstaten zich toeleggen op gezamenlijk grootschalig onderzoek, ontwikkeling en implementatie van duurzame energie. Van der Ham: Natuurlijk moeten de individuele lidstaten van de Unie het nodige doen, maar Europa moet ook eigen projecten kunnen opzetten. Het neerzetten van bijvoorbeeld grote zonthermische krachtcentrales in het zuiden van Europa is veel te omvangrijk en te duur voor een individueel land, dus dat moeten we Europees aanpakken.

Deze roep om een echt Europese aanpak wordt inmiddels ruim gesteund door parlementariërs uit heel Europa: niet alleen groene en links-liberale partijen pleiten voor een zogenaamde EURENEW-tekst, maar ook sociaal democraten als het Duitse SPD en Britse Labour en zelfs conservatieve partijen. Ook de vice-voorzitter van het Europees Parlement, Mechteld Rothe, steunt het initiatief. De lange lijst van parlementariërs die het initiatief steunen is te vinden op www.eurenew.eu. Van der Ham heeft de plannen en steunbetuigingen tevens persoonlijk aangeboden aan Europese Commissie-voorzitter Barosso, Eurocommissaris voor energie Andris Piebalgs, en premier Balkenende.

---