Ingezonden persbericht


*Persbericht door Anti-Fascistische Aktie/AFA-Nederland 11 maart 2007*
+++++

*Blood & Honour bijeenkomsten in Vlaanderen - Belgische overheid verschuilt zich achter zelf verzonnen 'waarheid'*

Op zaterdag 10 maart organiseerde de Nederlandse en Vlaamse divisies van Blood & Honour een tweetal bijeenkomsten op Vlaams grondgebied. In de namiddag vond er op de Duitse militaire begraafplaats in Lommel een SS-herdenking plaats. 's Avonds vond er in een zaal in een Mechelse buitenwijk een neo-nazi concert plaats.

Uit angst voor tegenwerking door anti-fascisten en overheid heeft Blood & Honour geprobeerd tot het laatste moment geheim te houden waar deze bijeenkomsten plaats zouden vinden. Op de flyer die Blood & Honour via het internet verspreidde werd enkel een hotmail adres en een tweetal gsm nummers vermeld. Daags van te voren werd per e-mail de voorverzamel locaties voor beide bijeenkomsten bekend gemaakt. Vanaf deze voorverzamelplekken reed de groep in colonne naar de bijeenkomsten toe.

In de week voorafgaand aan de SS-herdenking en het neo-nazi concert hebben anti-fascisten geprobeerd de overheid ertoe te bewegen actief op te treden tegen deze bijeenkomsten. AFA-Nederland en de Vlaamse anti-fascisme organisatie AFF hebben tal van ministeries, Kamer fracties, individuele parlementsleden, burgemeesters, beheerders van Duitse oorlogsbegraafplaatsen, media en andere betrokken organisaties geinformeerd over de geplande bijeenkomsten. Afgelopen donderdag stuurde het Vlaamse AFF een e-mail aan de burgemeester van Lommel dat er "ernstige aanwijzingen zijn dat de SS-herdenking zal plaatsvinden in Lommel".

De in Duitsland gevestigde organisatie Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, die verantwoordelijk is voor het beheer van Duitse oorlogsgraven, liet ons desgevraagd per e-mail weten niet gediend te zijn van SS-herdenkingen op de door haar beheerde begraafplaatsen. De Volksbund informeerde bij de lokale overheden hoe de vork in de steel zat, maar deze strooide zand in de ogen van de Volksbund door te stellen dat ze geen officiele aanvraag van Blood & Honour hadden ontvangen. Dat alle Vlaamse media al ruim aandacht hadden besteed aan de geplande bijeenkomsten werd 'toevallig' over het hoofd gezien. Ook het feit dat Blood & Honour nog nooit enige bijeenkomst vooraf bij de overheid heeft gemeld werd 'toevallig' over het hoofd gezien. Net als het feit dat Blood & Honour vorig jaar ook onaangekondigd een SS-herdenking in Lommel organiseerde.

Tijdens de SS-herdenking op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Lommel waren zo'n 150 tot 200 neo-nazi's aanwezig. Onder deze groep bevonden zich zo'n 75 Nederlanders. Naast leden van Blood & Honour waren er ook andere extreemrechtse activisten uit Nederland aanwezig, zoals Peter Van Egmond (penningmeester Nationalistische Volks Beweging/NVB), Tom van den Hoek (kaderlid Nederlandse Volks-Unie/NVU en secretaris van de Germaanse Jeugd Nederland/GJN), Joop Glimmerveen (oud-NVU leider) en Stefan Wijkamp (voormalig NVU-kaderlid).

Op de begraafplaats werden toespraken ter verheerlijking van de SS gehouden. Daarnaast werden kransen en bloemen op de graven van de SS'ers gelegd en brachten de aanwezigen de Hitler-groet.

Hoewel de lokale overheid vooraf op de hoogte was gesteld van de SS-herdenking en hoewel er bij de herdenking politie aanwezig was, werd er niet opgetreden. Naar aanleiding van vragen van de media beweerde de betrokken Belgische overheidsinstanties dat ze niks tegen de SS-herdenking konden beginnen, omdat de neo-nazi's vrijheid van meningsuiting en vergadering zouden hebben. Hoewel ook AFA zeer veel waarde hecht aan belangrijke verworvenheden als vrijheid van meningsuiting en vergadering stelt ook de Belgische overheid grenzen aan deze vrijheden. Beperkingen op deze grondrechten zijn bijvoorbeeld aanzetten tot haat, racisme en holocaustontkenning. Wij zijn zeer verontwaardigd dat de Belgische overheid niet bereid is tot het handhaven van (haar eigen) antiracisme wetgeving. Van te voren is zij uitgebreid geinformeerd over SS-herdenking en het karakter ervan. Dat het juridisch niet mogelijk zou zijn om op te treden tegen dergelijke bijeenkomsten is een ontkenning van het bestaan van antiracisme wetgeving in Belgie en niksmeer dan een zelfverzonnen 'waarheid'. Het is deze mentaliteit die er toe heeft bijgedragen dat Belgie de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vrijplaats van Blood & Honour activiteiten.

Al geruime tijd gaan er in het Belgische parlement stemmen op om Blood & Honour volledig te verbieden. Afgelopen week maakten de Belgische parlementsleden Koen T'sijen (Vlaamse groenen) en Claude Marinower (Vlaamse liberalen) bekend dat zij nog voor de paasvakantie een wetsvoorstel in willen dienen dat het mogelijk moet maken om Blood & Honour volledig te verbieden. In een land waar burgemeesters en politie op zo'n schandalige wijze het bestaan van antiracisme wetgeving ontkennen is dergelijke wetgeving in onze ogen hoog nodig.

+++++

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via:
Tel/Fax: 024-322.16.79/
afa@afanederland.org
www.afanederland.org/