AutoRai

Twee Fords op podium in Mexico

(3/12/2007)
Het BP-Ford World Rally Team heeft dit weekend beslag gelegd op twee podiumplaatsen in de Rally Mexico, waardoor Ford in de rangschikking van het FIA World Rally Championship zowel voor de rijders als de merken op kop blijft.

Marcus Grönholm en Timo Rautiainen eindigden in hun Ford Focus RS World Rally Car als tweede in deze driedaagse zware en onverharde rally in de heuvels van centraal Mexico. Teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen, ook in een Focus RS, passeerden de eindstreep als derde.

Dit resultaat betekent dat regerend kampioen bij de merken, BP-Ford, na vier van de zestien ronden een voorsprong heeft van 15 punten. Grönholm gaat met een voorsprong van vier punten aan de leiding in de stand voor de rijders, terwijl Ford-rijder Hirvonen derde staat op slechts twee punten van Sébastien Loeb.

De meeste rallies in het WRC worden op onverhard gereden en de Rally Mexico werd beschouwd als de eerste echte test van het seizoen. De rallyrijders moesten twintig klassementsproeven afleggen met een totale afstand van 366,06 kilometer over stoffige gravelwegen ten noorden en oosten van het rallyhoofdkwartier in León. De klassementsproeven voerden de deelnemers naar hoogten boven de 2.700 meter en de ijlere lucht op die hoogten maakte het moeilijk voor de motoren om te âademenâ. Daardoor nam het motorvermogen af met zoân 30 procent.

Grönholm had de eerste dag te kampen met een klein motorsensorprobleem, maar wist uiteindelijk op te klimmen naar de tweede plaats. Daarbij schreef de Fin zes klassementsproeven op zijn naam.

âOp vrijdag zag het er voor ons niet zo goed uit toen we vijfde lagen. Maar we hebben ons aardig hersteld,â aldus Grönholm. âOp de tweede dag gaf de auto mij direct vanaf de start een goed gevoel en vanaf dat moment ging het perfect. We staan in beide kampioenschappen nog op kop, hoewel Seb iets is ingelopen. De volgende rally, in Portugal, wil ik het dan ook beter doen.â

âDe banden hebben zich uitstekend gehouden en we hebben steeds de goede keuzes gemaakt. Wanneer Seb wint moet ik er voor zorgen direct achter hem te zitten. Dat is hier gebeurd, maar in de volgende rally wil ik de zaak wel omdraaien,â voegt Marcus toe.

Hirvonen ging de laatste dag op de vierde plek van start, slechts 2,8 seconden achter Dani Sordo, nadat hij de dag ervoor door een âspinâ zijn derde plek had moeten inleveren. De 26-jarige Finse Ford-rijder stelde op de eerste proef echter zijn podiumplaats veilig en zette de Spanjaard uiteindelijk op een achterstand van 16 seconden. âIk ben blij dat ik na mijn slippertje gisteren toch nog zes punten heb kunnen pakken,â aldus Hirvonen. âHet gevecht om de tweede plaats heb ik gisteren verloren, maar ik kom steeds dichter in de buurt van Marcus en Sébastien Loeb. Dat is heel bemoedigend.â

âIk denk dat het hele seizoen zo close zal zijn als hier en dat is goed voor het kampioenschap. De Focus deed het weer prima en de klassementsproeven waren mooi. De eerste dag waren Marcus en ik in het nadeel, omdat wij als eersten over het losse gravel moesten, maar dat is niet anders.â

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson toonde zich tevreden. âMarcus en Mikko hebben allebei goed gereden. Beiden hadden af te rekenen met wat probleempjes en Mikko deed wat wij wilden, namelijk weer voor Dani Sordo komen. We staan nog steeds op kop bij de rijders en de merken en dat zijn prima posities.â

Vijf van de negen Fords Focus RS World Rally Cars die aan de start kwamen zijn in de top tien geëindigd, een bewijs van de uitmuntende prestaties en de betrouwbaarheid. Stobart VK M-Sport teamgenoten Jari-Matti Latvala en Matthew Wilson (Ford) eindigden respectievelijk als zevende en achtste. Teammaat Henning Solberg eindigde, na op de eerste dag over zijn dak te zijn gegaan, als negende.