Waterschap Noorderzijlvest


Wadden en water
12-3-2007

Onlangs is het Nederlands-Duitse project Wadden en Water gelanceerd. De nieuwe website www.waddenenwater.eu is ingericht als een uitdagende en vooral levensechte manier om het onvolprezen Waddengebied te ontdekken. Scholieren reageren enthousiast: 'Je waant je letterlijk op de Waddendijk.'

Kennis over de Waddenzee
De Waddenzee is vaak in het nieuws. In combinatie met gasboringen, visserij, milieuactivisme, toerisme, zeehonden, of noem maar op. Toch hebben maar weinig mensen een samenhangend beeld van de waarde en betekenis van de Waddenzee. Veel informatie is gekleurd, veel kennis moeilijk vindbaar. Deze website is gebaseerd op betrouwbare informatie en biedt toegang tot praktisch alle beschikbare kennis. En dat zonder drempels: geen registratie, geen wachtwoorden en geen kosten!

Voortgezet onderwijs
De site is primair bedoeld voor het voortgezet onderwijs. In Nederland onderbouw vmbo en in Duitsland Sekundarstufe I. Het project is grensoverschrijdend en de site tweetalig. Scholen kunnen de site op verschillende manieren gebruiken in hun programma. Via de site is een docentenhandleiding beschikbaar.

Game-based learning
In Wadden en Water wordt optimaal gebruik gemaakt van de didactische mogelijkheden van de nieuwe online technieken. Game-based learning is daar één van. Parallel aan de leeromgeving biedt de site een bibliotheekomgeving waarin gebruik wordt gemaakt van de Aquabrowser. Deze geavanceerde zoekfunctie ontsluit een grote hoeveelheid bronnen: verwijzingen naar boeken en websites, full text informatie, grafische afbeeldingen, foto's en animaties.

Financiële steun waterschap
Het project Wadden en Water werd mogelijk door een samenwerking tussen tussen Biblionet Groningen, ICT Innovatiecentrum en Noorderpoortcollege, de Ostfriesischen Landschaft Aurich met de Landschaftsbibliothek en het Regionale Pädagogische Centrum en Ecomare, centrum voor wadden en Noordzee Texel. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Europese Unie (via het INTERREG III A-programma van de Eems Dollard Regio). Daarnaast is een financiële bijdrage geleverd door het Ministerie van OCenW, Stichting Kennisnet/ICT op school, het VSBfonds en het Waterschap Noorderzijlvest