College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

12 Maart 2007

Mogelijk verhoogd risico op botbreuken bij gebruik Rosiglitazon

Langdurig gebruik van rosiglitazon (Avandia®, Avandamet®, Avaglim®) leidt mogelijk tot een verhoogd risico op botbreuken bij vrouwen. Dat meldt de firma GlaxoSmithKline in een "Dear Healthcare Professional Letter" (zie bijlage) aan behandelend artsen en apothekers. Het verhoogde risico is waargenomen in een grote klinische studie (de ADOPT-studie).

Hoewel nog niet duidelijk is hoe het risico op botbreuken ontstaat bij vrouwelijke patiënten die langdurig behandeld worden met rosiglitazon, bestaat het vermoeden dat het om een klasse-effect gaat. Mogelijk kunnen dus alle thiazolidinediones (waaronder pioglitazon) dit risico veroorzaken. Om uit te zoeken of er inderdaad sprake is van een klasse-effect is aan de registratiehouder van de stof pioglitazon gevraagd om nadere informatie te verstrekken over botbreuken die gemeld zijn bij gebruik van pioglitazon.

Rosiglitazon behoort tot de groep (klasse) van thiazolidinediones, een klasse van bloedsuiker verlagende middelen. Tot deze groep behoort ook de stof pioglitazon (Actos®, Glustin®), die eveneens gebruikt wordt bij behandeling van suikerziekte.

Dear Healthcare Professional Letter Rosiglitazon