Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060708010 Doorkiesnummer Ons kenmerk UB/K/07/7201 Datum 12 maart 2007 Onderwerp Kamervragen van de leden Van Hijum en Koopmans

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van de leden Van Hijum en Koopmans (beide CDA) over fouten bij de invoering van de Wet Poortwachter.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)

Ons kenmerk UB/K/07/7201

2060708010

Vragen van de leden Van Hijum en Koopmans (beiden CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over fouten bij de invoering van de Wet Poortwachter. (Ingezonden 21 februari 2007)


1
Is het waar dat het UWV in Heerlen fouten heeft gemaakt bij de uitvoering van de Wet Poortwachter 1)? Zo ja, wanneer bent u daarover geïnformeerd?


2
Kunt u inzicht geven hoeveel (zieke) werklozen onvoldoende begeleid zijn door de Heerlense vestiging?


3
Op welke wijze worden de desbetreffende cliënten alsnog in een passende begeleiding of reïntegratietraject voorzien?

Antwoord 1,2 en 3
Mij is niet bekend dat er fouten zijn gemaakt bij het UWV in Heerlen. Naar aanleiding van het genoemde artikel in Dagblad De Limburger van 17 februari jl. heeft UWV via verschillende steekproeven onderzoek verricht naar mogelijke fouten. Hierbij is zowel gekeken naar lopende ziektegevallen die worden begeleid door UWV als naar zieke werklozen die zijn ingestroomd in de WIA. UWV heeft mij laten weten dat in geen enkel van de onderzochte dossiers aanwijzingen zijn gevonden dat de verzuimbegeleiding niet conform de Wet verbetering Poortwachter is uitgevoerd.


4
Heeft u inzicht of ook andere vestigingen van het UWV vergelijkbare fouten hebben gemaakt? Kunt u de Kamer hierover informeren?

Antwoord
Ik heb hiervoor geen aanwijzingen. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) heeft onderzoek gedaan naar de invoering van de Wet verbetering Poortwachter door UWV. Dit onderzoek heeft mijn ambtsvoorganger met een brief van 8 oktober 2004 aan de Tweede Kamer gezonden. Uit dit onderzoek blijkt dat UWV de Wet verbetering Poortwachter adequaat heeft ingevoerd.


5
Hoe heeft de leiding van het UWV alle UWV-vestigingen voorbereid op de uitvoering van de Wet Poortwachter?

---

Ons kenmerk UB/K/07/7201

Antwoord 5
UWV heeft haar medewerkers langs verschillende lijnen over de uitvoering van de Wet verbetering Poortwachter geïnstrueerd. Zij zijn gecoacht over de manier waarop zij nieuwe werkwijzen dienen uit te voeren. Daarnaast zijn zij geïnformeerd via circulaires en uitvoeringsberichten. Voorts zijn werkinstructies en handboeken beschikbaar. Tot slot wordt in werkoverleggen en stafbijeenkomsten aandacht besteed aan ervaringen in de uitvoering.


6
Welke maatregelen zijn of worden genomen ter voorkoming van het voorzetten of herhalen van deze foute aanpak bij UWV-vestigingen?

Antwoord 6
Gezien mijn antwoord op de eerdere vragen zie ik geen aanleiding voor het treffen van maatregelen.


1) De Limburger, 17 februari 2007


---