D66

ONDERZOEK NODIG NA NIEUW GEVAL SNUFFELEN IN PRIVEGEGEVENS EUROPEANEN

12 maart 2007, 13:58

PERSBERICHT

Brussel, 10-03-2007

ONDERZOEK NODIG NA NIEUW GEVAL SNUFFELEN IN PRIVEGEGEVENS EUROPEANEN * -
In ' t Veld (D66) roept middels parlementaire vragen Europese Commissie en Raad op tot actie -

Uit een kritisch rapport van het US Department of Justice blijkt dat de FBI buitengewoon slordig omgaat met de regels, of ze zelfs aan de laars lapt, als het gaat om het opvragen van financiële gegevens en gegevens van telecommunicatie. Het rapport stelt vast dat er veel fouten zitten in de gegevens. Ongeveer de helft van de opgevraagde gegevens betreft niet-Amerikanen. Ook blijkt uit het rapport dat gegevens zijn opgevraagd op verzoek van Europese landen. Tenslotte stelt het rapport dat het nut van de massale inzameling van privé-gegevens onduidelijk blijft.

Europarlementariër Sophie in t Veld (D66) is bezorgd over de privé-gegevens en rechtspositie van Europese burgers en vraagt de Europese Commissie en de Raad dringend om uitleg.

In t Veld vindt dat de Europese overheid veel te laks is als het gaat om goede rechtsbescherming voor Europese burgers als hun privé-gegevens door andere landen worden gebruikt. "Europese burgers hebben recht op goede bescherming van hun privacy en recht op verhaal in het geval van fouten en misbruik. En dat er sprake is van fouten en misbruik valt na dit rapport over de FBI echt niet meer te ontkennen. Dit is het zoveelste geval waarin Amerikaanse overheidsdiensten snuffelen in gegevens van Europese burgers, zonder dat wij dat weten, laat staan dat we ons kunnen verweren". Het rapport voert ter verdediging van de FBI aan dat in de periode sinds 11/9 veiligheidsdiensten zwaar onder druk staan, en dus geneigd zijn de regels te omzeilen en te negeren. « Dat valt te verwachten, dus juist extra reden om ook de privacywetgeving aan te scherpen ", aldus In t Veld. "Commissie en Raad moeten hun slappe en naïeve houding zo langzamerhand laten varen."

In t Veld verzet zich tegen de karikatuur dat Amerikanen niks om privacy geven, en Europeanen anti-terrorisme onderzoek blokkeren door hun privacy regels. "De Amerikanen hebben veel strakkere regels dan wij, en bovendien zijn ze zoals weer eens blijkt uit dit rapport veel sterker in kritisch zelf-onderzoek dan de Europeanen. Het ontbreken van adequate regels voor de bescherming van privé-gegevens is juist een obstakel voor de uitwisseling van gegevens. Er moet méér en betere informatie worden uitgewisseld, maar niet zonder strakke regels en goede rechtsbescherming voor burgers."

De D66 Europarlementariër wijst erop dat het Europees Parlement al eerder heeft aangedrongen op een onderzoek naar Europese bedrijven die in de VS zaken doen en die wellicht gedwongen zijn de gegevens van hun klanten te overhandigen aan de Amerikaanse overheid. "De FBI en andere diensten kunnen ook beslag leggen op de klantgegevens van Europese bedrijven in de VS, omdat ze onder Amerikaanse jurisdictie vallen. Maar die klanten genieten niet de rechtsbescherming van de VS, noch die van de EU. Hier moet snel helderheid in komen."

De kwestie maakt nog weer eens duidelijke dat de hiaten in de Europese regelgeving over bescherming persoonsgegevens dringend gedicht moeten worden. "Het is onbegrijpelijk dat de Lidstaten tot nog toe weigeren een goede bescherming voor hun eigen burgers te verschaffen. Het Duitse voorzitterschap wil dit vraagstuk aanpakken, maar de voorstellen die ik tot nog toe heb gehoord zijn buitengewoon slap en ontoereikend."

De parlementaire vragen zijn onderaan dit persbericht bijgevoegd.

----------------------------------------------