D66

Protest Europese Parlement tegen Nigeriaans verbod op homosexualiteit

12 maart 2007, 14:44

PERSBERICHT

Brussel, 8 maart 2006

Protest Europese Parlement tegen Nigeriaans verbod op homosexualiteit

- Spoeddebat in Europees Parlement-

"In alle externe contacten moet de EU op de bres voor mensenrechten. Europa is alleen geloofwaardig als het niet alleen mensenrechten promoot, maar ook daadwerkelijk optreedt wanneer deze geschonden worden," aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld in reactie op de berichtgeving dat ondanks interventies van Europese politici en protesten van mensenrechtenorganisaties, de Nigeriaanse overheid doorgaat met de voorbereidingen op wetgeving die homoseksualiteit wil criminaliseren. In 't Veld: "Het Europees Parlement is zeer uitgesproken waar het gaat om de homorechten. En hoewel de Europese Raad en de Europese Commissie het belang van mensenrechten voor iedereen dus ook homo's en lesbiennes op papier onderschrijft, zijn ze in de praktijk vaak timide en terughoudend. Als Europa zijn naam als beschermer van de mensenrechten ook daadwerkelijk hoog wil houden, zal het ook snel meer moeten doen, binnen èn buiten Europa!"

In 't Veld heeft daarom, samen met haar collega's van de Intergroep Homorechten in het Europees Parlement, een spoeddebat aangevraagd tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg volgende week. In 't Veld "Wanneer deze conceptwet ook daadwerkelijk wordt ingevoerd zal het resultaat angst en haat zijn en zullen de mensenrechten verliezen. Het is dan ook zaak om Nigeria te overtuigen deze wetgeving in te trekken. Indien dit niet zal gebeuren zal er sprake zijn van een gevaarlijk en teleurstellend precedent met onmiddellijke negatieve gevolgen voor zowel de
Nigeriaanse homogemeenschap als voor heel Nigeria." .

Het Europees Parlement heeft zich vorig jaar, ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen de Homofobie, juist uitgesproken voor een wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit.


---
----------------------------