Groen!

Brussel, 12 Maart 2007

Meer tijd voor kinderen vraagt een ander loopbaanbeleid. Het gezinsbeleid als een blinde vlek de voorbije legislatuur.

Groen! is verheugd dat na het jarenlange langer-werken-discours de klassieke partijen opnieuw de tijdsdruk van jonge ouders ontdekken. Het voorbije weekend pleitten CD&V en SP.a ieder op hun manier voor meer tijd voor ouders voor hun kinderen. CD&V wil het moederschapsverlof optrekken naar 20 weken (maar behoudt het vaderschapsverlof op een schamele 10 dagen). SP.a wil het ouderschapsverlof verlengen van drie maanden per ouder vandaag (of zes maanden in totaal) naar één jaar per kind (ongeacht welke ouder het opneemt).

De verlenging van moederschaps- en ouderschapsverlof zijn stappen in de goede richting. Toch is meer nodig. Een gezinsvriendelijk beleid moet meer zijn dan correcties op de steeds verder toenemende druk op jonge ouders vanuit een steeds meer flexibele arbeidsmarkt. De terughoudendheid van een aantal werkgevers en de wirwar aan tijdsmaatregelen vandaag maken het bovendien voor de gebruiker allesbehalve gemakkelijk (moederschapsverlof, borstvoedingsverlof, ouderschapsverlof, tijdskrediet, palleatief verlof, educatief verlof, ).

Groen! wil daarom een alternatief voor de eenzijdige nadruk op langer werken tijdens de loopbaan (versoepeling overuren, verlenging arbeidstijd in verschillende CAOs) en op het einde van de loopbaan (ontmoediging brugpensioen). Groen! pleit voor een levensloopbeleid, waarbij werknemers doorheen de hele loopbaan vlotter de mogelijkheid krijgen om huhn arbeid aan te passen aan de tijdsnoden in het gezin. Daarom wil Groen! de bestaande en versnipperde tijdsmaatregelen bundelen in een globale tijdsverzekering, als nieuwe pijler binnen de sociale zekerheid. Groen! vertrekt daarbij van tijdsrechten, en niet van zelf bijeen te sprokkelen of sparen overuren of tegoeden zoals bij het liberale tijdssparen of een individuele levenslooprekening. Daarbij wil Groen! net zoals de Gezinsbond dat ieder van de ouders één jaar ouderschapsverlof mag nemen, tot het kind of de jongere 18 jaar wordt. In vele gezinnen vandaag hebben jongeren in hun puberteit nood aan een grotere aanwezigheid en ondersteuning van de ouders.

De huidige voorstellen kunnen de aandacht evenwel niet afleiden van een falend gezinsbeleid van paars de voorbije jaren. De Staten Generaal voor het Gezin van staatssecretaris Gisèle Mandaila leidde de voorbije legislatuur amper tot enig resultaat. Het aantal gelijkgestelde jaren voor de pensioenopbouw voor wie minder gaat werken via ouderschapsverlof of tijdskrediet is afgebouwd met het generatiepact. De kinderbijslagen verloren steeds meer terrein ten aanzien van de stijgende welvaart. Het aantal kinderen dat in gezinnen in armoede geboren wordt, steeg de laatste jaren in Vlaanderen (tot 5,9%).

Het is goed dat de partijen het gezinsbeleid opnieuw ontdekken, maar het zou nog beter zijn indien er na de verkiezingen eindelijk een beleid komen dat de ouders meer kansen geeft om gezin en arbeid duurzaam te combineren. In een samenleving die vergrijst en veeleisender wordt, moeten ouders meer ruimte krijgen voor de opvoeding van hun kinderen. Dat vraagt naast uitbreiding van de moederschaps- en ouderschapsverloven vooral ook een ander loopbaanbeleid, dat ouders toelaat gezin en arbeid beter te combineren, besluit Dirk Geldof .

Vera Dua, voorzitter Groen! 0477/54 48 57

Dirk Geldof, beleidsmedewerker Groen! en kandidaat voor de federale verkiezingen 0475/48 40 15