Gemeente Breda

Soepelere omgang met parkeernorm stimuleert ontwikkeling Breda

Met eenduidige regels over vrijstellingen op de parkeernorm stimuleert Breda de vernieuwing en ontwikkeling van de stad. Zo biedt de parkeernorm meer ruimte voor Bredanaars die boven winkels wonen in de binnenstad en gaat het college soepeler om met de eis dat parkeerplekken op eigen terrein moeten worden aangelegd.

Het college wil met deze regels voor vrijstellingen ad hoc beslissingen bij het verlenen van bouwaanvragen voorkomen. Wethouder Willems van Verkeer: Zo kunnen economische ontwikkelingen doorgaan die in het belang zijn van de stad.

Breda heeft drie kernpunten geformuleerd

Wanneer bij ver- of nieuwbouw daadwerkelijk meer parkeerplaatsen nodig zijn, moet extra parkeerruimte conform de parkeernorm uit de nota Parkeer- en Stallingbeleid worden gerealiseerd. Als bijvoorbeeld een winkel verandert in een restaurant, dan moest de eigenaar tot nog toe meer parkeerplaatsen aanleggen op eigen terrein. De beleidsregels die het college heeft vastgesteld bieden in dit geval ook ruimte om op straat parkeerplaatsen aan te leggen. Wanneer het gemeentelijk parkeerbeleid strijdig is met ander beleid, zoals archeologie, dan bepaalt het college welk beleid voorrang krijgt. Zo is het bij monumenten, wonen boven winkels of in voetgangersgebieden soms moeilijk te voldoen aan de huidige parkeernorm.

In bijzondere gevallen kan de intiatiefnemer met een gemotiveerde onderbouwing de openbare ruimte gebruiken voor opvang van de extra parkeerdruk.

Vrijstelling op parkeernorm

De gemeenteraad van Breda heeft in november 2004 de nota Parkeer- en Stallingbeleid vastgesteld. Hierin staan de parkeernormen bij nieuwe bouwinitiatieven in de stad. Deze parkeernormen moeten conform dit parkeerbeleid op eigen terrein worden gerealiseerd. Hiervan kan niet worden afgeweken, tenzij het college vrijstelling verleent. Daarom zijn de beleidsregels over het verlenen van vrijstelling van de parkeernorm vastgesteld. De beleidsregels voor de vrijstelling van de parkeernorm zijn van kracht na bekendmaking in het stadsblad.

Breda, 8 maart 2007