NEN


Nieuwe ISO-norm als basis voor certificatie van voedselveiligheid

maandag 12 maart 2007, 08:42

Medio februari 2007 heeft ISO een nieuwe technische specificatie gepubliceerd voor voedselveiligheid. Dit nieuwe document in de ISO 22000-serie geeft eisen voor organisaties die managementsystemen voor voedselveiligheid auditen en certificeren.

NPR-ISO/TS 22003 'Food safety management systems Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems' geeft informatie, criteria en advies voor het uitvoeren van audits en certificatie in het kader van ISO 22000. Deze norm stelt concrete eisen aan een managementsysteem voor voedselveiligheid en is daardoor geschikt als basis voor certificatie.

Om eenduidige ISO 22000-certificaten te kunnen aanbieden is een gestandaardiseerd audit- en certificatieprotocol essentieel. In 2005 is ISO dan ook gestart met het opstellen van een dergelijk protocol: ISO/TS 22003. Dit protocol zal bijdragen tot een groter vertrouwen in dit certificatietraject in de gehele voedselketen. ISO/CASCO (conformity assessment) en IAF (International Accreditation Forum) zijn nauw bij het opstellen betrokken.

Elementen in certificatiecontract
NPR-ISO/TS 22003 geeft aan welke elementen in het certificatiecontract moeten worden opgenomen. Een van de elementen is de auditduur, die afhankelijk is van onder andere de complexiteit van het proces en de organisatie. Het protocol stelt daarnaast eisen aan de auditor, zoals competenties, training en ervaring. Het hoofdstuk 'Audit en audit rapportage' behandelt de voorbereiding op de audit, de bevindingen en de wijze van omgaan met 'non-conformities'.

NPR-ISO/TS 22003 is de meest recente publicatie in the ISO-reeks met normen voor voedselveiligheidssystemen. De serie heeft als doel om een goede voedselveiligheid wereldwijd te harmoniseren.

Andere publicaties in deze reeks zijn:

* NEN-EN-ISO 22000: de basisnorm voor voedselveiligheid. De norm stelt eisen aan een managementsysteem voor voedselveiligheid en is gericht op alle schakels in de voedselketen.
* NPR-ISO/TS 22004: deze specificatie geeft richtlijnen voor de implementatie van ISO 22000. Het document bevat achtergrondinformatie en uitleg over de inhoud van ISO 22000.
* NEN-ISO 15161: deze norm was in 2001 de eerste in de reeks. ISO 15161 biedt bedrijven in de voedingsmiddelensector een leidraad voor het toepassen van de eisen uit ISO 9001:2000 bij de ontwikkeling en implementatie van een kwaliteitssysteem.
* NEN-EN-ISO 22005 ontw.: deze norm bevat handvatten voor het opstellen van een traceerbaarheidssysteem. De norm is bedoeld voor organisaties die hulp kunnen gebruiken bij het opstellen van een goed traceerbaarheidssysteem.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon (015) 2690 125, e-mail: marcel.devreeze@nen.nl.