Ingezonden persbericht


Datum: 28 februari 2007

Persbericht

Online cursus "Kopstoring" voor jongeren met een psychisch zieke of verslaafde ouder

Vanaf maart 2007 kunnen jongeren (16-25 jaar) met een psychisch zieke of verslaafde ouder gratis deelnemen aan de online cursus 'Kopstoring'. Acht bijeenkomsten worden gegeven in een gesloten chatbox op www.kopstoring.nl. Jongeren kunnen zich aanmelden voor de cursus via deze website. Per cursus kunnen zes jongeren meedoen. Het doel van de cursus is dat jongeren goed voor zichzelf leren zorgen en zelf geen psychische problemen krijgen.

Goed voor zichzelf leren zorgen is belangrijk, omdat veel jongeren met een psychisch zieke of verslaafde ouder sterk gericht zijn op hoe het met hun ouder gaat. Hierdoor hebben ze over het algemeen weinig aandacht en tijd voor zichzelf. In de cursus praten jongeren over onderwerpen als: je eigen behoeften en gevoelens, grenzen stellen, opkomen voor jezelf en omgaan met je ouder. Jongeren wisselen niet alleen ervaringen en tips uit, maar ze maken ook thuisopdrachten.

Afgelopen oktober zijn de eerste 'Kopstoring' cursussen van start gegaan. Het Trimbos-instituut doet hier momenteel een onderzoek naar, waarvan de resultaten begin juli worden verwacht. De voorlopige resultaten lijken te bevestigen dat internet een geschikt en drempelverlagend medium is voor deze doelgroep. De jongeren die tot nu toe aan de cursus hebben deelgenomen geven een positieve beoordeling aan de inhoud, vorm en begeleiding. Reactie van een jongere: "Ik vind deze site ook echt een goede uitvinding. Ik hoop dat op deze manier veel jongeren geholpen kunnen worden met het verwerken van hun problemen thuis. Praten met mensen die je echt begrijpen is zó belangrijk!!"

Vanaf 12 maart starten vier nieuwe online cursussen, elk op een andere dag en tijd. Jongeren van 16 tot en met 25 jaar uit heel Nederland kunnen deelnemen. De cursussen worden begeleid door deskundige medewerkers van GGNet, de Gelderse Roos en RIAGG Ijsselland. Deze GGZ-instellingen hebben de online cursus ontwikkeld. Vanaf het najaar gaan ook andere instellingen de cursus begeleiden. De website www.kopstoring.nl, waarop de cursus gegeven wordt, is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en sinds mei 2006 operationeel.