Gemeente Weert

28 februari 2007

Maandag 12 maart a.s. in Weert

BESTUURDERS BESPREKEN GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING RAMPENBESTRIJDING EN CRISISBEHEERSING

Zijn de Belgische en Nederlandse gemeenten voldoende op de hoogte van risicovolle situaties aan beide zijden van de landsgrens? Zijn de in beide landen geldende rampenplannen en de rampbestrijdingsplannen op elkaar afgestemd? Kennen de Belgen en de Nederlanders elkaars werkwijze? Hoe kan er beter worden samengewerkt?

Deze vragen staan maandag 12 maart a.s. centraal tijdens een bestuurlijke conferentie in het stadhuis van Weert. Op initiatief van de burgemeester van Weert, de heer Jacques Niederer, komen dan bestuurders bijeen uit de regio westelijk Midden-Limburg en Belgisch Noordoost-Limburg.

Samenwerking onvoldoende
Vooral het bestrijden van rampen vraagt om samenwerking van overheidsorganisaties. Burgemeesters spelen daarin een belangrijke rol. Samen met brandweer, politie en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) zijn multidisciplinaire rampenplannen en rampbestrijdingsplannen opgesteld. De samenwerking tussen hulpverleningsinstanties aan beide zijden van de grens is evenwel onvoldoende.

Tussen Nederland en Duitsland bestaan in Euregionaal verband diverse vormen van samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende rampenbestrijding. Een dergelijke samenwerking is er tussen Nederland en België nog onvoldoende. Tussen Nederlands en Belgisch Limburg bestaan weliswaar vormen van samenwerking bij rampenbestrijding, maar van een adequate en grootschalige samenwerking is nog onvoldoende sprake. Enige uitzondering daarop is de samenwerking tussen de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen.

Vervolg
Het overleg van 12 maart a.s. is een vervolg op een - eveneens door burgemeester Niederer georganiseerd - symposium dat vorig jaar februari in Weert plaatsvond. Daarbij waren aanwezig de leden van commissie Justitie en Politie van het Benelux-parlement en de ministers van Binnenlandse Zaken van België en Nederland. De heer Niederer pleitte er toen voor, dat de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing beter kan en beter moet.

Alle medewerking
De noodzaak tot samenwerking werd tijdens het symposium volop onderkend. De ook aanwezige toenmalige Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes, zegde vanuit zijn departement direct alle medewerking toe bij het concreet vormgeven van de afspraken. De parlementariërs binnen Benelux-verband spraken af verdergaande samenwerking binnen hun eigen, nationale parlement te zullen bepleiten.

Commissie Rutten
Oud-burgemeester Chris Rutten van Breda is bereid gevonden leiding te geven aan een bestuurlijke commissie die een adequate samenwerking tot stand wil brengen. Rutten beschikt over voldoende expertise op dit gebied. Tijdens zijn burgemeesterschap in Breda was hij voorzitter van een commissie die zich inzette voor een betere samenwerking tussen hulpdiensten aan beide zijden van de landsgrens met België. Dit naar aanleiding van een ernstig incident met een gifwolk die zich vanuit België richting Zundert en Breda begaf. Bij dat voorval bleken de hulpdiensten uit beide landen onvoldoende op elkaar te zijn ingespeeld.

Afspraken
Op 12 maart a.s. proberen de aanwezige bestuurders concrete afspraken te maken over hoe kan worden samengewerkt. Zo wil men afspraken maken over
- het elkaar op de hoogte brengen en houden van (organisatie)structuren en werkwijzen;
- het op elkaar afstemmen van rampenplannen en rampbestrijdingsplannen die aan beide zijden van de grens van kracht zijn;
- het uitwisselen van informatie over risico's langs de landsgrens;
- het houden van gezamenlijke oefeningen;

- de grensoverschrijdende alarmering in voorkomende situaties;
- het verlenen van hulpverleningsbijstand over en weer.

Convenant tussen België en Nederland
De afspraken die op 12 maart worden gemaakt moeten uiteindelijk leiden tot een afspraken-convenant tussen de beide landen. Dat convenant zal model staan voor hoe door buurlanden dient te worden samengewerkt ter verhoging van de veiligheid van de inwoners in met name de grensgebieden.

Sprekers
Tijdens de conferentie zal o.a. het woord worden gevoerd door:


- oud-burgemeester Chris Rutten van Breda. Hij heeft het over 'de noodzaak tot grensoverschrijdende samenwerking zoals ervaren tussen de provincies Noord-Brabant en Antwerpen';


- de heer J. Petri, senior beleidsadviseur internationale samenwerking bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij heeft het over 'grensoverschrijdende samenwerking gezien vanuit het departement';


- de heren Hubert Brouns en Jacques Niederer, burgemeesters van de gemeenten Kinrooi en Weert. Zij spreken over 'de kijk van een burgemeester op grensoverschrijdende samenwerking'.

2007.038 JN


---- --