DSM


Published: 10:15 12.03.2007 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM SIGHT AND LIFE presenteert boek over voedingsgerelateerde bloedarmoede

Bruggen slaan om ondervoeding te bestrijden

SIGHT AND LIFE, het humanitaire initiatief van DSM - de voornaamste producent van voedingsingrediënten in de wereld - heeft tijdens de BioVision 2007-conferentie het boek Nutritional Anemia (over bloedarmoede die voortkomt uit gebrekkige voeding) gepresenteerd. Het boek wil een bijdrage leveren in de strijd tegen deze ziekte, die wereldwijd samenlevingen ontwricht.

Kul Gautam van UNICEF en Michael Stayton van het World Food Programme van de Verenigde Naties namen het boek in ontvangst van SIGHT AND LIFE op 11 maart 2007 tijdens een speciaal onderdeel van het wereldwijde life science-forum BioVision in Lyon (Frankrijk).

De redacteuren van het boek, Klaus Kraemer (SIGHT AND LIFE, Basel, Zwitserland) en Michael B. Zimmermann (Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie, Zürich, Zwitserland) brachten in samenwerking met vooraanstaande wetenschappers van universiteiten en VN-organisaties de laatste onderzoeksgegevens over voedingsgerelateerde bloedarmoede bijeen. Het boek zal een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van deze vorm van ondervoeding en zal daarmee bijdragen aan de realisatie van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Voedingsgerelateerde bloedarmoede is een aandoening die zich kenmerkt door een tekort aan rode bloedlichaampjes en/of hemoglobine, voornamelijk als gevolg van een tekort aan ijzer, vitamine A, foliumzuur en/of vitamine B12. Wereldwijd lijden meer dan twee miljard mensen aan bloedarmoede (vooral moeders en kinderen in de ontwikkelingslanden), waarvan er jaarlijks circa een miljoen sterven. Men schat dat 200 miljoen kinderen geestelijk en lichamelijk onvolgroeid blijven als gevolg van deze en andere vormen van ondervoeding. Het hiermee samenhangende verlies aan bruto nationaal product wordt geschat op USD 50 miljard per jaar. Helaas is er in de laatste decennia weinig vooruitgang gerapporteerd in de mondiale strijd tegen deze maatschappelijke plaag.

Klaus Kraemer, Secretaris-Generaal van SIGHT AND LIFE, geeft uitleg: "Met dit boek, waarin voor het eerst alle kritische factoren met betrekking tot voedingsgerelateerde bloedarmoede op een rijtje worden gezet, willen we onze verantwoordelijkheid tonen door aan te geven langs welke wegen dit maatschappelijke gezondheidsprobleem kan worden bestreden. Wat nu nodig is, is dat we bruggen slaan tussen wetenschappers en technologen, dienstverleners en politieke en financiële besluitvormers. De uitbanning van voedingsgerelateerde bloedarmoede zal de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties met betrekking tot ondervoeding, ziekte en sterfte van kinderen en moeders een grote stap dichterbij brengen. Bovendien zal de sociale en economische ontwikkeling van de getroffen landen een belangrijke stimulans krijgen."

Literatuur:
Klaus Kraemer and Michael B. Zimmermann (editors): "Nutritional Anemia", SIGHT AND LIFE Press, 2007, ISBN 3-906412-33-4.


Over SIGHT AND LIFE
SIGHT AND LIFE is een humanitair initiatief van DSM. Het omvat een breed scala aan activiteiten in nauwe samenwerking met partners op mondiaal en lokaal niveau en met vooraanstaande universiteiten. Om de gezondheids- en voedingssituatie van mensen duurzaam en significant te verbeteren spant SIGHT AND LIFE zich in voor het opzetten van samenwerkingsverbanden, het verkrijgen en uitwisselen van wetenschappelijke gegevens en het vormen van netwerken. SIGHT AND LIFE ziet het als zijn opdracht om de voedingssituatie en het welzijn van mensen te verbeteren. Daarbij is recent het accent verschoven van "SIGHT" naar "LIFE". Het initiatief richt zich nu op de bestrijding van 'verborgen honger', dat wil zeggen ondervoeding die wordt veroorzaakt door een gebrek aan micronutriënten, door de wereld bewuster te maken van het feit dat deze tekorten een ernstig maatschappelijk probleem vormen.


Over DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com